Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upptrappade konflikten: ”Förväntar mig kallt krig”

”De kunde ha stoppat viruset, borde ha stoppat det”.
Kinas president Xi Jinping.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
USA:s president Donald Trump.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska stridsflygplan och örlogsskepp i Sydkinesiska havet.
Foto: MC2 SAMANTHA JETZER HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stämningen mellan USA och Kina blir allt mer ansträngd med rivalitet på såväl internet som världshaven. 

Experter menar att konflikten allt mer börjar lika ett nytt kallt krig.

– Det pågår konflikter på väldigt många områden, säger norske professorn Jo Jacobsen till Dagbladet.

USA har de senaste veckorna tagit flera steg som slår mot Kinas stormaktsambitioner. Sedan Kina antog en ny säkerhetslag som kringgår Hongkongs lagar tog Donald Trump beslut om att begränsa Kinas möjligheter till att importera viss teknologi och införde sanktioner mot flera kinesiska tjänstemän.

Även när det gäller Kinas anspråk på stora delar av Sydkinesiska havet har USA bestämt sig för att sätta sig på tvären.

Kina har hävdat historisk rätt till den här delen av Stilla havet, och bland annat byggt en militärbas på en av öarna, vilket retat upp grannländerna och fått skiljedomstolen i Haag att döma mot landet.

USA markerar mot Kinas militärbaser

I måndags markerade USA åter mot de kinesiska kraven och lät till exempel militärflyg operera i området, där även Kina har militär.

”Världen kommer inte tillåta att Peking använder det Sydkinesiska havet som sitt eget havsimperium”, sa Mike Pompeo, USA:s utrikesminister i ett pressmeddelande från regeringen.

Den upptrappade konflikten har nu fått experter att börja prata om ett annalkande kallt krig. Den amerikanske kinaexperten Rush Doshi säger till New York Times att länderna sedan flera år varit i en nedåtgående ideologisk spiral.

– Skillnaden i makt blir mindre och den ideologiska skillnaden blir större, säger Doshi, till tidningen.

”Förväntar mig ett slags kallt krig”

Även om experter har varit försiktiga med att göra jämförelser med kalla kriget, när USA och Sovjet bland annat bedrev en farlig kärnvapenkapprustning, finns det nu allt mer som pekar på det.

– Jag förväntar mig ett slags kallt krig, men det är en definitionsfråga. Jag föredrar begreppet stormaktsrivalitet, eftersom det pågår konflikter på väldigt många områden, säger professorn Jo Jacobsen, vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, till Dagbladet.


Se mer:

Säkerhetsrådgivaren släpper omtalad bok – som Vita huset försökt stoppa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.