Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppsalas kris – går upp i stabsläge: ”Alarmerande”

Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Alla planerade operationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala ställs in från fredag morgon och ett dygn framåt, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Anledningen är uteblivna leveranser.

– Vi är rädda att det kan påverka vården i hela regionen, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, till UNT.

Leverantören, Apotekstjänst AB, har även kontrakt med region Örebro – som också har tvingats upp i stabsläge.

Klockan elva på torsdagsförmiddagen gick region Uppsala upp i stabsläge, rapporterde UNT

Anledningen är en alarmerande brist på sjukhusmaterial som orsakats av att man nyligen infört ett nytt system för leveranser.

– Vi är rädda att det kan påverka vården i hela regionen, sa chefsläkaren Mikael Köhler till tidningen.

På torsdagseftermiddagen meddelar regionen att alla operationer på Akademiska sjukhuset ställs in från fredag morgon och ett dygn framåt.

Ställer in alla planerade operationer

– Vi har fattat beslutet att ställa in planerade operationer som en säkerhetsåtgärd. Vi måste säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter. Vi beklagar att patienter får sina operationer uppskjutna, men vi måste sätta patientsäkerheten främst, säger Mikael Köhler vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Leverantören, Apotekstjänst AB, har även kontrakt med region Örebro – som också har tvingats gå upp i stabsläge.

– Vi har inte fått de varor vi har beställt, det är förbrukningsmateriel, till exempel svalgtuber eller provtagningsrör, allt möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefsläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Örebro med särskilt ansvar för beredskapsfrågor, till SVT Nyheter.

Chefen: ”Alarmerande signaler”

– Under morgonen hade vi ett möte med de regioner som vi samarbetar med när det gäller materialleveranserna, vilket ökade vår oro ganska markant. Det kom alarmerande signaler från flera av dem, sa Köhler tidigare till UNT.

Produkterna som det råder brist på är förbrukningsvaror som exempelvis toalettpapper, slangar för respiratorer, handlar, provtagningsrör och droppslangar.

Sköterskan: ”Varför jobbar jag här?”

Primärvården, folktandvården och Enköpings lasarett har material för två dygn framåt, uppgav Köhler tidigare för UNT

Värst är alltså läget på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som tidningen började rapporterade om förra veckan:

– Det blir ett ökat stressmoment. Vi kommer att klara operationer, men jag undrar varför jag jobbar på Akademiska när det inte ens finns material för att kunna göra ett bra jobb, sa en undersköterska till UNT.

Expressen har sökt Apotekstjänst, som hänvisar till ett uttalande på hemsidan. Där skriver man att det veckogamla övertagandet av leveranserna har föregåtts av en ”gemensam införandeplanering”.

”Leveranser sker i hög takt, men det finns vissa förseningar. För att kompensera för dessa har kunderna en möjlighet att beställa akutleveranser av behövda artiklar. Vi arbetar nu för fullt med att arbeta ikapp de försenade leveranserna och får efter det analysera vad vi gemensamt kan lära av uppstarten”, skriver Apotekstjänst.

LÄS MER: Här kan du läsa alla de senaste artiklarna om materialkrisen

Valentina lever med ständig värk:

Opererade in ett implantat i äggledarna för att sterilisera sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.