Uppsala kvinnojour: Han var vår idol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Göran Lindberg åkte runt i landet och föreläste om jämställdhet. 

Nu misstänks han för våldtäkt. 

Sannolikheten är stor att det funnits kvinnor som utsatts för sexualbrott i hans publik. 

- Det är ju fruktansvärt. I dag tror jag att de känner besvikelse, säger Susann Tellebo på Uppsala kvinnojour.

Göran Lindberg är före detta länspolischef i Uppsala och har ofta rört sig i samma kretsar som Uppsala kvinnojour. Bland annat har de föreläst vid samma tillfälle. Susann Tellebo på Uppsala kvinnojour är både bestört och besviken över att han nu misstänks för våldtäkt.

 – Han har varit vår stora idol här. Han är en inspirerad föreläsare som för fram våra frågor och pratar om jämställdhetsarbete. När han säger samma saker som vi blir det på något sätt mer sant – eftersom han är man, säger hon.

Höll populära föreläsningar

 Enligt Susann Tellebo är det mycket vanligt att kvinnor som utsatts för olika typer av sexualbrott kommer på kvinnojourens föreläsningar. Sannolikheten är stor att det har funnits brottsoffer även i Göran Lindbergs publik.

 – Det är ju fruktansvärt. Då kände de nog bara "Åh, vad bra", eftersom han är en så bra talare. I dag tror jag att de känner besvikelse, säger hon.

 För två år sedan gästade Göran Lindberg kvinnojouren i Storuman. Hans föreläsning var mycket populär och lockade många ungdomar.

 – Det var bra få upp honom hit. Han var omtalad och respekterad. Han föreläste om jämställdhet och sexuella trakasserier. Ungdomarna satt som klistrade, säger Märtha Ingesson, sekreterare på kvinnojouren i Storuman. 

 På torsdagskvällen fick Märtha Ingesson reda på att den våldtäktsmisstänkte före detta polischefen var just Göran Lindberg.

 – När jag såg bilden av honom på tv skrek jag: "Är det Göran Lindberg? Han har vi ju haft här". Man blir så förvånad. Men det går ju inte göra något åt nu, säger hon.

 I dag känner hon sorg – och oroar sig för vad ungdomarna som var på föreläsningen ska tänka. Även om hon inte vill döma den före detta polischefen på förhand så finns tvivlet där.

 – I efterhand upplever jag det nästan som om han talade till sig själv. Vi får se vad det blir av det här. Han är ju inte dömd, men man blir besviken när man får höra en sådan här sak.

Känner sig lurad

 Angela Beausang som är ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, känner sig lurad. Hon menar att Göran Lindberg har framstått som en "god man" som står på brottsoffrens sida.

 – Jag har varit på hans föreläsningar och lyssnat på honom i olika sammanhang. Han har varit väldigt övertygande. När jag gick från en föreläsning i Göteborg tänkte jag "Gud vad bra att det finns en man som är så bra insatt i det här".

 Men hon är ändå inte helt förvånad – om det nu visar sig att våldtäktsmisstankarna stämmer.

 – Vi hittar ofta män som utnyttjar kvinnor i sådana här samhällsskikt. Det finns fördomar om att män med sådana här högt uppsatta positioner inte begår de här brotten – men det stämmer inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.