Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upprört i M efter beskedet – måste trycka nytt valmaterial

Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT
Fredrik Reinfeldt.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från flera håll kommer nu uppgifter om att Moderaterna byter logga och därmed plockar bort Fredrik Reinfeldts gamla tillägg ”nya”. 

Det kan dock komma att bli en dyr historia. 

Allt material inför EU-valet är redan beställt ute i kommunerna – och måste därmed göras om, enligt uppgifter till Expressen. 

– Väldig många är upprörda att man gör detta ett par veckor innan valet, säger en person med insyn till Expressen. 

På torsdagen kunde SVT erfara att Moderaterna lanserar en ny logotype i helgen, då partiet har sitt så kallade Sverigemöte. Bland annat uppges att ordet ”nya” – som lades till i samband med att Fredrik Reinfeldt var partiledare – nu tas bort från logotypen. Den nya symbolen blir i stället något som påminner om den som partiet hade under Gösta Bohmans tid som partiledare, åren 1970-1981 då partiet växte från strax över 11 till strax över 20 procent i väljarstöd. 

Gösta Bohman (M) och Olof Palme (S) 1971.
Foto: SVENSKT PRESSFOTO / TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till Expressen stämmer uppgifterna om bytet av logotype och att det just är Bohmans logga ”alla snackar om”. Vidare uppges att det planerade bytet väckt reaktioner inom paritet ute i kommunerna. Många uppges vara upprörda över att man gör detta just bara ett par veckor innan EU-valet. På allt material som redan är beställt ute i kommunerna finns nämligen den gamla loggan, vilket innebär att materialet måste göras om. Något som kan innebära att en kostnad på hundratusentals kronor. 

Ska spara 70 miljoner kronor

Detta kan ses mot bakgrund att Moderaternas ekonomi drabbats hårt av det dåliga valresultatet. I början på december skrev Dagens Opinion att partiet ska spara 70 miljoner kronor, bland annat på att lägga ner kommunikationsavdelningen. 

– Givet hur mandatfördelningen föll ut har vi fått en del frågor att hantera och vi tittar på lite olika lösningar. Det är en kontinuerlig utveckling, sade Moderaternas hr-chef Eva Balksjö till Dagens Opinion då. 

Moderaternas logotyper.

Hon skrev in ”nya” i loggan

Maria Angell-Dupont är den person som ritade ”nya” i M-loggan som presenterades på en partistämma i Örebro 2005. Hon jobbade med dåvarande partisekreteraren Per Schlingmann och hade nyss gjort loggan till en kampanj som hette ”Vi älskar Sverige” efter att någon snappat upp att hon hade fin handstil. 

– Och denna behövdes ganska snabbt, så jag fick frågan om jag inte kunde skriva ”nya” också. Då gjorde jag det. 

Vad tycker du om att man kanske byter ut den nu då? 

– Var sak har sin tid. Loggan blev superfin då och den var ju något helt nytt. Den gav ju verkligen upphov till en diskussion som också var också meningen. Den tjänade sitt syfte. 

Ulf Adelsohn, som var partiledare 1981-1986, under den tid partiet hade den loggan som nu väntas återuppstå, välkomnar bytet. 

 – Det var bara ett M, men fem tunga punkter. Det är bra att man tar bort det här med ”nya”. Partiets kontinuitet i politiken är det viktigaste, säger Adelsohn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.