Foto: Olivia Zackrisson, Twitter.Foto: Olivia Zackrisson, Twitter.
 Foto: Olivia Zackrisson, Twitter.
Foto: Ulrika Good, Twitter.Foto: Ulrika Good, Twitter.
 Foto: Ulrika Good, Twitter.

Upprört efter hakkors
i TV4:s Nyhetsmorgon

Publicerad

Tittare rasar efter ett oväntat inslag i TV4 Nyhetsmorgon.

Gästen Chai Maibert hade ett hakkors tatuerat på halsen.

– Det är inte en symbol för hat, säger han och avfärdar att hans tatuering skulle ha någon koppling till nazismen.

I sociala medier var det flera som reagerade med bestörtning när en man med ett hakkors tatuerat på adamsäpplet deltog i TV 4 Nyhetsmorgon. Mannen är piercaren Chai Maibert och deltog i programmet för att sätta in ett datachip under huden på programledaren Peter Jihde.

Chai Maibert uppger att hans tatuering inte föreställde den nazist-förknippade symbolen.

– Det är inte en symbol för hat. De flesta brukar kunna räkna ut med röven att jag inte är nazist. Det är en 3500 år gammal symbol som står för kärlek, ljus, liv och lycka, säger han till Expressen.

Har tagit bort klippet

Maibert har tatuerat in tecknet eftersom han är buddist och vill att tecknet ska återfå sin religiösa innebörd. Symbolen har förekommit i årtusenden som ett sol- och lyckotecken i flera asiatiska kulturer.

Men symbolen är snarlik den som användes av Nazityskland.

– Det är väldigt tråkigt att symbolen är förstörd av Hitler under Naziperioden. Men jag ser det här som ett ypperligt tillfälle att utbilda folk i vad den faktiskt står för, säger han.

TV4 Nyhetsmorgon beklagar att Maiberts tatuering uppfattades som stötande av flera tittare.

– Vi är så klart ledsna om folk har tagit illa upp, men i just det här fallet handlar det om ett solkors och inte en hakkorssymbol, säger Anders Edholm, pressansvarig på TV4 Nyhetsmorgon.

TV4 Nyhetsmorgon har nu tagit bort det ursprungliga klippet med Chai Maibert från sin hemsida.

– Eftersom folk tar illa vid sig har vi valt att plocka ner det från webben, säger Anders Edholm.

Ett annat klipp är i stället upplagt på sajten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag