De få passtider som blir tillgängliga försvinner på nolltid. Då går det inte att hitta en ledig tid innan årsskiftet. Det har lett till att rikspolischefen har tagit ett beslut om en så kallad särskild händelse för att öka möjligheten att boka passtider.
I Göteborg betyder beslutet att nyblivna poliser tvingas bort från sin utlovade utbildning och erfarenhet på fältet – för att i stället jobba som passhandläggare. Beslutet har lett till ”upprorsstämning” inom kåren, enligt uppgifter till GT.
Polisförbundet står bakom de nyblivna poliserna i frågan.
”Jättestort missnöje”
– Jag förstår att det finns ett jättestort missnöje. Man har sett framför sig att ”nu ska jag göra det här i sex månader” och bli placerad på olika ställen, så självklart förstår jag att folk är ledsna och besvikna, säger Anna Allard som är ordförande i Storgöteborgs Polisförbund.
– Självklart är polisförbundets uppfattning att poliser ska arbeta med polisverksamhet och inte sitta som passhandläggare. Det är det vi är utbildade till och det är där vi har vår kompetens.
Anna Allard tycker att det är olyckligt att beslutet har behövt fattas.
– Det är en dålig framförhållning från arbetsgivaren som gör att vi har hamnat där vi har gjort, att vi har den passkulden som vi har och inte har tillräckligt mycket passhandläggare för att hantera frågorna.
Hon kan samtidigt förstå beslutet – till viss del. Hon menar att problemet behöver lösas och att det inte bara går att säga nej utan att komma med ett konkret motförslag på en lösning.
– Det är många människor som har tänkt sig att de ska åka utomlands i sommar eller tidigt i höst som får ställa in sina semesterresor, och det är ju inte bra det heller, säger hon.
”Ett misstag av oss...”
Erik Nord är polisområdeschef i Göteborg. Han förklarar beslutet:
– Det beror på den passkuld som är uppbyggd under pandemin och avveckling av reserestriktioner. Det träffade oss på ett sätt som inte hade förutsetts. Vi förstod inte vilka volymer det handlade om, säger han och fortsätter:
– Vi har köer på våren normalt sett. Men när det drar i gång och det blir svårt att hitta tider, då blir folk nervösa även om de inte ska ut och resa i sommar och bokar upp tider ändå. Det gjorde att det blev alldeles för långa väntetider. Det var ett misstag av oss som vi borde ha prognostiserat.

Samtidigt tar det lång tid att anställa personal inom polisen då det är en offentlig verksamhet som bland annat måste säkerhetskontrolleras, berättar Erik Nord.
De nyblivna poliserna får därför kliva in för att avlasta passhanteringen fram till midsommar. Sen hoppas han att de ska ha nyanställd färdigutbildad personal, så att poliserna kan återgå till sin vanliga verksamhet.
Kan du förstå missnöjet?
– Jag har också varit ung polis så jag förstår precis hur man känner. Det var ju inte därför man sökte yrket. Det är ingenting vi önskar oss men i andra änden står det ett rättmätigt behov hos medborgarna att få ut resehandlingar.
”Bästa spelarna sitter på läktaren”
Polisförbundet anser att framförhållningen borde ha varit bättre. Erik Nord är beredd att till stor del hålla med.
– Samtidigt är det så att vi inte har dimensionerats för att det skulle uppstå en passkuld som är så våldsamt stor. De bästa spelarna sitter alltid på läktaren och vet alltid vad man skulle ha gjort i efterhand, säger han och fortsätter:
– Det är ingen önskvärd situation, men det är det bästa alternativet om man sätter medborgarna i centrum.