Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upproret mot Trump – från de egna leden

Joe Biden fick omkring 80 000 fler röster än Donald Trump i Pennsylvania. Donald Trumps kampanj vill ogiltigförklara miljontals poströster i delstaten, men en domare har nu avvisat stämningen.
Chris Christie och Donald Trump.
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Chris Christie.
Foto: MEL EVANS / AP TT NYHETSBYRÅN

Stödet från det egna partiet rämnar för Donald Trump. Presidenten får skarp kritik från flera republikanska toppnamn för att han vägrar erkänna valresultatet.

Marylands guvernör Larry Hogan säger att presidentens agerande får USA att se ut som en ”bananrepublik”, enligt The Hill.

Trumps tidigare så lojale supporter Chris Christie säger att det som nu händer är en ”nationell pinsamhet”, rapporterar BBC.

Pennsylvanias republikanska senator Pat Toomey gratulerar Biden till valsegern och uppmanar Trump att erkänna resultatet.

Marylands guvernör Larry Hogan är mycket kritisk till Trump-kampanjens agerande efter valet.

– Det är fullständigt skandalöst att försöka pressa valmyndigheter i delstater till att på något sätt ändra valresultatet, säger Larry Hogan till CNN.

Han anser att det som händer nu ställer hela USA i dålig dager.

– Vi brukade övervaka val världen över och vara det mest respekterade landet när det gäller val. Men det här får oss att se ut som en bananrepublik. Det här är nonsens som måste ta slut, det blir mer bisarrt för varje dag som går. Det är pinsamt att inte fler i partiet tar till orda om det, säger Larry Hogan.

När Trump senare kallade Hogan för en ”RINO” (Republican in name only, republikan bara till namnet) som ”aldrig kommer att hålla måttet” på Twitter svarade guvernören:

”Sluta golfa och erkänn dig besegrad.”

https://twitter.com/GovLarryHogan/status/1330581894841430017
Marylands guvernör Larry Hogan.
Foto: Wikimedia

Chris Christie: ”En nationell pinsamhet”

Före detta New Jersey-guvernören Chris Christie, som var den förste republikanske guvernören att ge Trump sitt stöd under valrörelsen 2016, intervjuades i helgen av ABC om sviterna efter valet. När han fick frågan om Trump borde erkänna sig besegrad i valet svarade Christie ”ja” enligt Daily Mail.

– Ärligt talat har uppförandet från Trumps juridiska grupp varit en nationell pinsamhet, säger Chris Christie.

Han säger att han inte har sett tillstymmelse till bevis för Trump-kampanjens anklagelser om utbrett valfusk.

– Jag har varit en av presidentens supportrar. Jag röstade på honom två gånger. Men val har konsekvenser och vi kan inte fortsätta att agera som att något som inte hände faktiskt har hänt, säger Chris Christie.

Pennsylvanias senator Pat Toomey.
Foto: Wikimedia

”President Trump borde acceptera valresultatet”

Republikanska Pennsylvania-senatorn Pat Toomey gratulerade i helgen Joe Biden till valsegern sedan en domare avfärdat Trump-kampanjens stämning angående rösträkningen i delstaten. 

”President Trump borde acceptera valresultatet och underlätta övergångsprocessen”, skrev Toomey i ett pressmeddelande.

Tre andra republikanska senatorer har erkänt Biden som segrare. Det rör sig om Lisa Murkowski (Alaska), Susan Collins (Maine) och Ben Sasse (Nebraska). North Dakota-senatorn Kevin Cramer säger till NBC att ”det är hög tid att påbörja övergången”.

De republikanska senatorerna John Cornyn (Texas), Marco Rubio (Florida) och James Risch (Idaho) säger att de förväntar sig att Joe Biden svärs in som USA:s president den 20 januari.

Se också:

Joe Biden om Trumps försök att vinna valet.
Talade på G20-möte: ”Vägrar skicka biljoner dollar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.