Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Upprörda greker vill stoppa uppgörelsen

Premiärminister Alexis Tsipras återvänder till sitt säte i Aten efter uppgörelsen - där han också kallat till ett krismöte. Foto: Intime/Ath/Rex Shutterstock
Människor protesterade mot åtstramningarna utanför det grekiska parlamentet i går. Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Tt

Vad tycker du om det nya avtalet?

Chara Salomidou, 57 år, arbetslös, Aten:
– Jag är väldigt olycklig i dag. Vi röstade nej! Jag skulle helst vilja att vi lämnade euron. Jag kommer att gå hungrig i vilket fall. I dag är det precis ett år sedan jag tvingades stänga min klockaffär. Jag har förlorat allt. Jag trodde aldrig vi skulle få uppleva sådana här dagar.

Beatrice Kokolgri, 32 år, kaféservitris, Aten:

– Det är många greker som är besvikna i dag. Jag röstade också nej i folkomröstningen, men trodde nog att något sådant här skulle hända, Det blev ett ännu tuffare avtal än vi hade kunnat få tidigare. Vi förlorade ett halvår med den nya regeringen. Min största fruktan nu är att vi ska börja vända oss mot varandra. Jag tror det här avtalet är vår sista chans. Men ärligt talat känner jag mig mest bara matt och stum just nu.

Vasileos Karagiannopoulos, 62 år, musiker, Aten:

– Det fanns inget annat än att skriva under. Nu beror det på oss om det ska fungera. Vi får inte falla isär. Jag vill inte se inbördeskrig ännu en gång. Det är politikernas fel att vi hamnat i detta.

Leonardo Roussos, student, 18 år, Aten:

– Vi var tvungna att få en överenskommelse och jag är glad att det skedde. För min framtids skull så är det viktigt att vi stannar i Europa. Jag hoppas att osäkerheten som rått i flera veckor ska vara över nu.

Moros Dmitris, 65 år, apotekare, Aten: – Det var ett sådant slöseri med tid. Vi hade kunnat få ett sådant här avtal i januari och då hade det kostat mindre. De här åtgärderna är så neoliberala och hårda att det får USA att framstå som en socialiststat. Men jag är glad att vi nu stannar i Europa och har kvar euron. Jag hoppas bara grekerna visar tålamod nu.

1 / 7

ATEN. Risken att eurozonens snart splittras verkar ha minskat - om än tillfälligt.

Grekland lyckades i går säkra ett nytt lån för att undvika statskonkurs - men landets eftergifter blir stora.

Men nu kommer nästa hot: upprörda greker hotar med strejk för att stoppa parlamentets godkännande av uppgörelsen.

– Jag hoppas att parlamentet röstar ner detta. Men jag tror det tyvärr inte, säger arbetslösa civilingenjören Georgis Rigopulos, 35.

Det väntar grekerna

Grekerna får betala mer i moms. Ett mer enhetligt system skapas och momsen blir 23 procent. Bland annat höjs momsen på restauranger.

Pensionsåldern höjs till 67 år 2022. Samtidigt fasas ett speciellt bidrag till de fattigaste pensionärerna ut och försvinner 2019.

Affärernas öppettider kommer att utökas eftersom det blir färre regleringar. I dag är affärer exempelvis stängda på söndagar.

Statliga tillgångar för 50 miljarder euro ska överföras till en oberoende fond för att sedan privatiseras. Det svider för många greker.

Han måste övertyga sina egna

Premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza vann nästan en egen majoritet i parlamentet i januari. Partiet har 149 av 300 platser och styr i koalition med högerpartiet Oberoende greker.

Minst 30 Syriza-medlemmar väntas inte ge sitt stöd för uppgörelsen i Bryssel.

Tsipras lär klara omröstningen ändå eftersom flera partier från oppositionen, bland annat Ny demokrati, kommer att rösta för.

Tsipras väntas ombilda regeringen och ersätta ministrar som inte stöder uppgörelsen.

Premiärminister Alexis Tsipras fick inget hjältemottagande när han återvände hem till Aten i går, trots att han hade med sig ett löfte om ett treårigt krispaket på 86 miljarder euro.

Många greker känner sig svikna av att den nya överenskommelsen verkar vara hårdare än den som det grekiska folket röstade Nej till för bara någon dryg vecka sedan.

För kritikerna finns en sista chans att stoppa avtalet. Greklands parlament måste ge sitt godkännande, och det ska ske i morgon onsdag. Protester har redan inletts - och snart blir det strejk.

Utlyser 24-timmarsstrejk

En facklig organisation som företräder offentliganställda utlyst en 24-timmarsstrejk. Man gillar inte att uppgörelsen med långivarna innebär att grekerna måste acceptera privatiseringar av allt från hamnar till järnvägen och kraftnäten.

Andra, tunga politiker, talade om en kupp. En av dem är Greklands försvarsminister.

– Det är en kupp iscensatt av Tyskland och andra länder. Den här överenskommelsen introducerade många nya moment. Vi kan inte acceptera den, sa Panos Kammenos, försvarsministern.

Det var inne att tala om kupp i går. Hashtagen #Thisisacoup blev exempelvis snabbt en succé på Twitter, och det i betydligt fler länder än Grekland.

Kammenos tillhör nu inte Syriza, det vänsterpopulistiska parti som Alexis Tsipras leder. Han kommer från högerpartiet Oberoende greker, Syrizas omaka regeringspartner.

Men det är inte bara Oberoende greker som ogillar överenskommelsen som ställer nya och hårda krav på Grekland. Även flera ledamöter i Alexis Tsipras eget parti är starkt kritiska.

Det första Tsipras gjorde när han kom hem var därför att sätta sig i möte med höga regeringsföreträdare. I dag väntar nya möten med Syrizas parlamentsgrupp.

Kräver snabba beslut

Även om Tsipras drabbas av flera avhopp från sitt eget parti, så kan han räkna med stöd från flera oppositionspartier. Bråttom är det hursomhelst. Alla delar av överenskommelsen måste godkännas av det grekiska parlamentet senast i morgon onsdag.

Så stor är nämligen misstron från länder som Tyskland och Finland. Förbundskansler Angela Merkel litar inte på grekerna längre och inget annat än snabba beslut och utländsk översyn kunde få henne att till slut gå med på ett avtal.

Men det satt långt inne. Förhandlingarna tog 17 timmar i Bryssel och under några ögonblick tidigt i går morse var både Merkel och Tsipras på väg att lämna förhandlingsrummet.

Då ingrep Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk:

– Ni lämnar inte det här rummet! sa han.

Han fick sin vilja fram. Samtalen fortsatte och till slut fanns där ett avtal. Ett avtal som nu för övrigt även Tysklands och Finlands parlament måste godkänna.

Men trots kritiska röster fanns också åtskilliga som andades lite lättare, som drog en lättnadens suck. Och på shoppinggatan Erbou var det för första gången på två veckor åter en hel del folk som var ute och handlade.

"Det är psykologiskt"

Butiksföreståndaren Nicoletta Aloupogianni, 26, har en förklaring: Avtalet i Bryssel.

– Det är psykologiskt. De sista två veckorna har varit så fyllda av tvivel. Men nu har vi ett avtal, säger han och fortsätter:

– Vi har haft många mer kunder i dag än tidigare. Och det finns en annan skillnad också. De handlar också. Må de fortsätta göra det. För Greklands skull.