"Jag ser mötet som en startpunkt. Vi har sett en oroande ökning av våld och hot som hindrar poliser, brandmän och ambulanspersonal från att göra sitt jobb och råkar ut för skadegörelse", säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Tomas Leprince"Jag ser mötet som en startpunkt. Vi har sett en oroande ökning av våld och hot som hindrar poliser, brandmän och ambulanspersonal från att göra sitt jobb och råkar ut för skadegörelse", säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Tomas Leprince

"Jag ser mötet som en startpunkt. Vi har sett en oroande ökning av våld och hot som hindrar poliser, brandmän och ambulanspersonal från att göra sitt jobb och råkar ut för skadegörelse", säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

 Foto: Tomas Leprince
En ambulans kallades under lördagsnatten ut till en akut sjuk patient i Tensta i södra Stockholm – men när vårdpersonalen kom tillbaka var ambulansen fullständigt sönderslagen. Foto: Anders ErikssonEn ambulans kallades under lördagsnatten ut till en akut sjuk patient i Tensta i södra Stockholm – men när vårdpersonalen kom tillbaka var ambulansen fullständigt sönderslagen. Foto: Anders Eriksson

En ambulans kallades under lördagsnatten ut till en akut sjuk patient i Tensta i södra Stockholm – men när vårdpersonalen kom tillbaka var ambulansen fullständigt sönderslagen.

 Foto: Anders Eriksson

"Upprörande att man inte visar respekt"

Publicerad

Polisbilar sätts i brand och ambulanser vandaliseras.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har hållit krismöte efter det tilltagande våldet mot blåljuspersonal.

Hårdare straff mot förövarna och fler poliser ska vända utvecklingen.

– Det är upprörande att man inte visar respekt för de som åker ut för skydda medborgarna, säger Anders Ygeman.

Det var i fredags som inrikesministern samlade aktörer från hela blåljussverige för att diskutera den allt mer våldsamma verklighet som insatspersonal möts av i sitt arbete. De inbjudna var representanter från myndigheter, arbetsgivare och fackliga organisationer.

Syftet var att hitta lösningar för att öka tryggheten för polis, räddningstjänst och ambulanspersonal.

– Jag ser mötet som en startpunkt. Vi har sett en oroande ökning av våld och hot som hindrar poliser, brandmän och ambulanspersonal från att göra sitt jobb och råkar ut för skadegörelse, säger Anders Ygeman.

Helgens attacker på en polisbil och en ambulans i Stockholm har väckt starka reaktioner. Flera har visat sin avsky på sociala medier.

Liberalernas partiledare Jan Björklund:

 

 

Centerledaren Annie Lööf:

 

 

Även Anders Ygeman tycker det är upprörande och visar att det måste till åtgärder - och hårdare straff för förövarna. Därför ska man nu utreda en lagskärpning.

– Det som främst fördes fram på mötet var att det oftare ska dömas ut fängelse. Det ska vara kännbara straff om man ger sig på blåljuspersonal, säger Ygeman.

Arbeta långsiktigt

Fler poliser har också efterfrågats och redan nu finns beslut om att öka antalet poliser i utsatta områden som ska arbeta nära invånarna för att öka tryggheten.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) vill utreda möjligheten att använda kameraövervakning på blåljusfordonen för att snabbare kunna identifiera personer som begår dessa avskyvärda brott. Ygeman ställer sig positiv till förslaget och säger att kameror redan används av poliser som arbetar i yttre tjänst.

För att stoppa attackerna på insatspersonal och minska den sociala oron menar inrikesministern att man måste arbeta långsiktigt.

– Det finns tyvärr inte en snabb åtgärd som löser problemet utan det handlar om det förebyggande arbetet och att de som gör den här verksamheten får kännbara straff, säger Anders Ygeman.

Stockholms sjukvårdslandstingsråd Marie Ljungberg Schött, M, var en av dem som deltog på mötet. Även om det inte mynnade ut i några konkreta handlingsplaner är hon nöjd och ser positivt på att man ska ha nya kontakter.

– Det är väldigt bra för man behöver göra något och det måste ske fort. Vi måste få tillbaka respekten och förtroendet för blåljuspersonal, säger hon.

Nationell informationskampanj

Landstinget i Stockholm kommer inom kort att starta ett träningscenter för sin ambulanspersonal och man hoppas att även räddningstjänst och polis vill delta.

– Det handlar om praktisk träning som vi har alldeles för lite av i dag, det kan vara allt i från hur man ska hantera patienter till att hantera en aggressiv situation. Man behöver träna det här som team, säger Marie Ljungberg Schött.

Listan innehöll också förslag på en nationell informationskampanj som ska berätta vad ambulans och räddningstjänst gör och skapa bättre relationer.

På mötet delade insatspersonal också med sig av sina erfarenheter hur de attackeras med tillhyggen, grön laser och får fordonen sönderslagna - eller får vattenslangen avskuren när man befinner sig inne i en byggnad och släcker en brand.

– Man tror inte det är sant. Det känns så himla hemskt, säger Marie Ljungberg Schött.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag