Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Uppror inom Centern mot idéprogrammet

Publicerad

Ett uppror skakar Annie Lööf.

Dagens Nyheter avslöjar att flera av Centerpartiets distrikt har gått samman för att fälla det kritiserade förslaget till nytt idéprogram.

– Det var kris redan innan den här förslaget kom, var finns opinionen för månggifte, säger Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm, till DN.

Centerns förslag till nytt idéprogram fick stor kritik när det presenterades innan jul.

Många reagerade mot att partiet, enligt utkastet, ska verka för fri invandring samt att månggifte ska tillåtas.

Nu uppger Dagens Nyheter att flera distrikt i södra Sverige gått samman för att försöka skriva ihop gemensamma ändringsförslag.

– Samordnar vi våra ståndpunkter får det en helt annan tyngd. Det är viktigt att det tydliggörs vilket håll partiet ska gå, så att vi får en bred uppslutning. Det vore konstigt om vi får ett program som få satt ihop men som inte har en bred förankring, säger Gösta Gustavsson, ordförande för distriktet i Östergötland, till DN.

Ifrågasätter opinionsläget

Östergötland ska försöka tala ihop sig med representanter från Kalmar, Blekinge, Jönköping, Skåne och Kronoberg.

De förenas av åsikten att förslaget som lagts är alltför nyliberalt och att den socialliberala linjen fått stå tillbaka för mycket.

Det finns även motstånd i Stockholm mot förslaget.

Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm, säger till DN:

– Det var kris redan innan den här förslaget kom, var finns opinionen för månggifte?

Ledande medlemmar i partidistriktet i Stockholm står dock bakom förslaget.

– Jag har svårt att se att det är någon som är emot det i Stockholms-distriktet, säger Fredrick Federley, riksdagsledamot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag