Uppror i M – efter petningen av Bali

Petningen av riksdagsledamoten Hanif Bali har utlöst ett internt uppror i den moderata riksdagsgruppen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besluta att peta Hanif Bali splittrar partiledningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ex-ministern Elisabeth Svantesson har bland annat kallat beslutet om Hanif Bali petning för "en överreaktion", enligt Expressens källor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Partiledaren Ulf Kristerssons petning av riksdagsledamoten Hanif Bali har utlöst ett internt uppror i den moderata riksdagsgruppen.

Även partiledningen är splittrad, enligt Expressens källor – detta dementeras dock av M-toppen Elisabeth Svantesson.

– Det är lögn, säger hon inför kvällens direktsändning av "Bara Politik" i Expressen TV. 

Moderatledaren Ulf Kristersson använde sig av "torpederna" Gunnar Strömmer och Tobias Billström, partisekreterare respektive gruppledare, när Hanif Bali förra veckan tvingades lämna både partistyrelsen och twitter. 

Men det var partiledaren som beslutade om petningen, vilket nu har lett till ett internt uppror i riksdagsgruppen, erfar Expressen. 

Flera riksdagsledamöter i kretsen kring Hanif Bali – bland dem Carl-Oskar Bohlin och Fredrik Schulte – kritiserar nu öppet Ulf Kristersson för behandlingen av den kontroversielle M-profilen. 

– Det verkar närmast råda inbördeskrig, säger en källa i riksdagsgruppen. 

Svantesson förnekar splittring 

Enligt Expressens uppgiftslämnare är även partiledningen splittrad. 

En källa uppger att partiets andre vice ordförande, den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson, internt argumenterat emot beslutet att sparka Hanif Bali från partistyrelsen. Under ett samtal med flera riksdagsledamöter ska hon ha kallat beslutet en "överreaktion". 

Detta förnekas dock av Svantesson. 

"Det är osanning. Jag ser mycket allvarligt på det som har hänt. Att Hanif Bali lämnar partistyrelsen är en konsekvens jag tycker speglar händelsens allvar", säger Elisabeth Svantesson i ett sms via pressekreteraren Charlie Levin. 

Enligt Expressens uppgiftslämnare är Svantessons och Kristerssons relation ansträngd sedan tidigare. I februari deklarerade hon att regeringen bör redovisa vad invandringen till Sverige kostar. 

–  Vi måste ha en seriös diskussion och en långsiktig tanke om vad invandringen ska kosta, sa hon till Dagens Nyheter.

Några veckor senare sågade Ulf Kristersson partikamratens uttalande. 

– Jag hade inte uttryckt mig på det sättet.  


Hanif Balis krisvecka

16 mars: 

DN skriver att det finns misstankar om att främmande makt avlyssnat och varit delaktig i ett försök att misskreditera journalisten Patrik Oksanen. Misstankarna ska ha uppstått efter att sajten Nyheter Idag begärt ut en mejlväxling mellan UD och Oksanen, som lett till en intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk. 

En kopia av det utlämnade dokumentet spreds via twitter av Hanif Bali med den ifrågasättande texten: "Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD." 

Moderaterna meddelar att Hanif Bali internutreds. Gruppledaren Tobias Billström konstaterar: "Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst." 

Hanif Bali skriver på twitter: "Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen. Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.

17 mars: 

Hanif Bali erkänner att han fått mejlväxlingen av Chang Frick på Nyheter Idag. 

18 mars: 

Hanif Bali meddelar att han lämnar Moderaternas partistyrelse – och twitter. 

19 mars: 

Expressen berättar om spelet bakom kulisserna som ledde fram till att Hanif Bali tvingades bort. Uppgiftslämnare säger att uteslutning har nämnts som en möjlig yttersta konsekvens. 

Moderatledaren Ulf Kristersson kallar i en intervju i DN historien "otroligt beklaglig" och säger: "Så här gör man inte som moderat riksdagsman. Hanif Bali koncentrerar sig nu på sitt riksdagsarbete och att återvinna det förtroende som är sargat, som han själv uttryckt det. Han lämnar den moderata partistyrelsen och låter bli att twittra. Jag tycker det är bra."

Enligt Expressens uppgiftslämnare vill flera i riksdagsgruppen att partiledningen omprövar beslutet att sparka Hanif Bali ur partistyrelsen. 

Schulte: "Gör mig mycket upprörd"

På sin Facebooksida skriver riksdagsledamoten Fredrik Schulte, ledamot av riksdagens skatteutskott:

"Att företrädare för den moderata partiledningen inte klarat av att göra en adekvat analys av situationen, agerat synnerligen godtyckligt och inte tagit Hanif till försvar gör mig mycket upprörd och beklämd."

Schlute försvarar samtidigt den tweet som Hanif Bali i fredags själv bad om ursäkt för:

"Hade korrespondensen hittats av en trovärdig källa hade ingen ifrågasatt eller gjort en stor sak av Hanifs tweet."

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, ledamot av riksdagens civilutskott, är också kritisk mot partiledningens hårda behandling av Hanif Bali. På sin Facebooksida skriver han: 

"Den viktigaste vännen är den som orkar försvara när det är som enklast att låta bli. Moderaterna borde vara den vännen som orkar stå mellan journalisternas hårkors och den enskilde ledamotens enstaka missgrepp". 

Han fortsätter: 

"Att Hanif lämnade partistyrelsen visar att partiet inte orkade vara den vännen denna gång och det beklagar jag."

Kommunalrådet i Hanif Balis hemort Solna, Pehr Granfalk, konstaterar: 

"För mig är det väldigt enkelt, jag står bakom mina politiker till hundra procent tills jag meddelar annat och då avgår dom. Har alltså fullt förtroende för Hanif."

M-toppen i Solna: "Galaxens största idiot"

I ett annat inlägg på Facebook skriver Granfalk så här om försvarsminister Peter Hultqvist – apropå IT-skandalen på Transportstyrelsen – med anledning av hans kritik mot Hanif Bali:

"Vart hamnar Hultqvist på sin skala jämfört med nyttig idiot? Skulle tippa på att han kallar sig för galaxens största idiot alternativt solsystemets."

Frågan om partiledningens behandling av Hanif Bali skulle egentligen ha diskuterats på gårdagens moderata gruppmöte i riksdagen, erfar Expressen. Men diskussionen uteblev när det stod klart att Hanif Bali själv inte kunde komma.

Utåt sett har riksdagsgruppen, i takt med stigande opinionssiffror, slutit upp bakom Ulf Kristersson som utsågs till partiledare den 1 oktober förra året. 

Men internt har bråk och ifrågasättanden fortsatt. 

M-riksdagsledamoten Lars Beckman hävdar dock att det inte ligger något i påståendena om "inbördeskrig" i riksdagsgruppen: 

https://twitter.com/beckmansasikter/status/976445884694188032

För ett år sen ville de ha bort Kristersson

För ganska exakt ett år sedan kunde Expressen avslöja att en grupp riksdagsledamöter inom Moderaterna dragit igång en hemlig intern kampanj för att få bort Ulf Kristersson som då var ekonomiskpolitisk talesperson.  

– Det är ingen slump att det är samma personer som ville ha bort Ulf Kristersson som ekonomiskpolitisk talesperson som nu återupptaget skyttegravskriget mot partiledningen. Då skedde det med interna mejl till riksdagsgruppen, nu sker det inför öppen ridå på sociala medier, säger en riksdagsledamot som står på Ulf Kristerssons sida. 

Då, för ett år sedan, riktades stark kritik i en intern mejlgrupp mot Kristersson för hans sätta att arbeta med den ekonomiska politiken. 


LÄS OCKSÅ: Jan Scherman: ”Vi har en dysfunktionell riksdag” 


I ett mejl till sina partikamrater svarade Ulf Kristersson efter några dagars turbulens: 

"Först och främst, och med all respekt: Jag tror det är bra om vi pratar med varandra, och inte bara i mejl om varandra. Det kan undvika ett och annat missförstånd och onödigt hårda ord, när den mediala politiken numera ofta har alldeles för bråttom. Den situation hela alliansen nu befinner sig i tror jag tvärtom kräver mer eftertanke och besinning. Låt oss moderater försöka bidra med det."

En uppmaning som upprorsmakarna struntat i. 

– Hanif Bali är inte ensam om sitt impulsiva agerande. Det verkar vara en del av kulturen inom den partifalang som han är en del av, hävdar en moderat företrädare. 

Expressen har sökt Ulf Kristersson, Gunnar Strömmer, Tobias Billström och Hanif Bali.


Expressens politikmagasin "Bara Politik" sänds klockan 19.00 på onsdagskvällen i Expressen TV.

Programmet - minut för minut

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Utfrågning

Miljöminister Karolina Skog (MP) frågas ut om bland annat flygets och dieselbilarnas framtid. 

19.13: Reportage 2

M-profilen Hanif Bali tvingades tidigare i veckan lämna Moderaternas partistyrelse och twitter. Men flera av hans partikamrater försvarar honom. 

19.15: Intervju

TV4:s förra VD Jan Scherman berättar om dokumentärserien ”Länge leve demokratin” som har premiär i SVT i morgon. 

19.24: Reportage 1

SD-profilen Kent Ekeroth får ingen plats på partiets listor inför höstens val. Nu talar allt för att han flyttar till Ungern. 

19.26: Debatt

Partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, möter Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley i en debatt om bland annat internationell säkerhet och ekonomisk politik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.