Nämndemän, lekmän som dömer tillsammans med utbildade domare, har länge funnits i första instans i de svenska domstolarna. På 1970-talet infördes nämndemän även i andra instans, hovrätt och kammarrätt. Men beslutet var omdiskuterat.
Nu skriver nio debattörer på SvD Brännpunkt att många mål nuförtiden och särskilt i de högre instanserna i domstolsväsendet är "så komplicerade att det är svårt att tillgodogöra sig materialet utan speciell kompetens". De föreslår därför att nämndemännen i hovrätt och kammarrätt ska avskaffas.
Förenkla prövningstillstånd
Dessutom tycker skribenterna att nämndemännens medverkan även i domstolarnas första instans, det vill säga tingsrätt och förvaltningsrätt, ska ses över.
De nio domstolsföreträdarna, däribland Thomas Rolén, chef för kammarrätten i Stockholm, och Margareta Åberg, chef för kammarrätten i Göteborg, skriver också att de anser att reglerna för prövningstillstånd bör förändras så att detta införs vid all överklagan - även i de typer av mål som i dag är undantagna från systemet.
Prövningstillstånd är ett tillstånd som en domstol på högre nivå än den tidigare måste ge ett fall för att det ska kunna prövas på nytt i nästa instans.