Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppropet: Ta bort nämndemännen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonte Wentzell

Slopa nämndemännen i hovrätten och kammarrätten.

Det föreslår nio företrädare för domstolsväsendet på SvD Brännpunkt i dag.

Debattörerna vill också att reglerna för prövningstillstånd ska ändras.

Nämndemän, lekmän som dömer tillsammans med utbildade domare, har länge funnits i första instans i de svenska domstolarna. På 1970-talet infördes nämndemän även i andra instans, hovrätt och kammarrätt. Men beslutet var omdiskuterat.

Nu skriver nio debattörer på SvD Brännpunkt att många mål nuförtiden och särskilt i de högre instanserna i domstolsväsendet är "så komplicerade att det är svårt att tillgodogöra sig materialet utan speciell kompetens". De föreslår därför att nämndemännen i hovrätt och kammarrätt ska avskaffas.

Förenkla prövningstillstånd

Dessutom tycker skribenterna att nämndemännens medverkan även i domstolarnas första instans, det vill säga tingsrätt och förvaltningsrätt, ska ses över.

De nio domstolsföreträdarna, däribland Thomas Rolén, chef för kammarrätten i Stockholm, och Margareta Åberg, chef för kammarrätten i Göteborg, skriver också att de anser att reglerna för prövningstillstånd bör förändras så att detta införs vid all överklagan - även i de typer av mål som i dag är undantagna från systemet.

Prövningstillstånd är ett tillstånd som en domstol på högre nivå än den tidigare måste ge ett fall för att det ska kunna prövas på nytt i nästa instans.

Tycker du att systemet med nämndemän ska vara kvar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.