Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upprop mot kvinnors utsatthet: ”Räcker nu”

Foto: Skärmdump
Bakom initiativet står Frida Stranne.
Foto: Tove Falk Olsson / Pressbild
Även Lisa Bjurwald står bakom uppropet.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem kvinnor har dödats av män på tre veckor i Sverige – något som har väckt starka reaktioner och krav på politiska krafttag.

Nu startas ett upprop och en namninsamling mot kvinnors utsatthet i samhället i stort.

– Vi hoppas på en riktig kraftsamling så att vi kan sätta tryck på politikerna, säger initiativtagaren Frida Stranne.

Under hashtaggen #nuräckerdet samlas det in namn för att få till en förändring. Bakom initiativet står USA-experten, statsvetaren och Expressen-medarbetaren Frida Stranne och journalisten Lisa Bjurwald.

– För några veckor sen fick jag nog. Jag hade precis läst en rad olika böcker om kvinnor som utsatts på olika sätt. När Cissi Wallin åtalades för förtal för sin bok och jag samtidigt ​hörde talas om att SVT var på gång med dokumentären om Soran Ismail, så kände jag att ”nu räcker det” ​– att jag måste göra något, berättar Frida Stranne.

– Backlashen efter Metoo har blivit så allvarlig. Sen kom Göran Lambertz pressträff och Soran Ismail-dokumentären ​som var djupt problematisk. Och nu har vi haft alla de här ​förfärliga morden ​på kvinnor på kort det. Det gjorde mig ännu mer angelägen att agera.

Punkterna: Det ska utredas

Kriskommissionen ska ge ett ”samlat förslag på åtgärder” mot:

• De psykologiska, sociala och ekonomiska kostnaderna för, och konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor.

• Rättsosäkerheten som råder för kvinnor i svenskt rättssystem och effekterna av detta.

• Skillnaderna mellan hur män och kvinnors berättelser värderas och bemöts i offentligheten samt effekterna av hat och hot.

• Varför kvinnors mänskliga rättigheter fortsatt 2021 inte tillgodoses utan ofta kränks eller förbises.

• Varför ojämställdheten i livets alla faser fortsatt är stor och förändras i alltför långsam takt.

”Våldet, näthat, förtalsmål ​hänger ihop”

Hon hörde av sig till Lisa Bjurwald och frågade om hon ville vara med. Hon nappade direkt.

Kampanjen kräver en kriskommission som ska göra en ”samlad bedömning av kostnaderna för- och effekterna av ojämställdheten inom alla samhällsområden”, heter det i beskrivningen. Kommissionen ska också lämna förslag på ”hur kvinnors mänskliga rättigheter ska tillgodoses”.

– Det viktiga i sammanhanget är att inte se till enskilda faktorer eller händelser. Våldet, näthat, förtalsmål ​hänger ihop med all annan ojämställdhet. Vad​ jag och Lisa Bjurwald vill uppmärksamma är att det måste tas ett helhetsgrepp om ojämställdheten i samhället.

”Helt makalös respons”

Deras förhoppning är att det tillsätts en kommission som ”genomlyser alla ​samhällsområden”.

– Det kostar oerhört mycket med ojämställdhet, både ​på ett samhälleligt och individuellt plan, både ekonomiskt och socialt. Vi hoppas att man ​tar vår uppmaning på allvar och utreder ojämställdheten i alla led. Så att vi i det som kallas världens mest jämställda land har en jämställdhet som är värd namnet, säger Frida Stranne.

– Vi har inte satt något mål med underskrifterna, men med tanke på frustrationen som finns hoppas vi på en riktig kraftsamling så att vi kan sätta tryck på politikerna. Inte bara att man pratar i två veckor ​om ett problem när något hänt, utan att man tar frågan om jämställdhet på det allvar den förtjänar.

– Det är en helt makalös respons. Det har exploderat med delningar och underskrifter.


De tre senaste veckorna har fem kvinnor dödats i Sverige. Morden har väckt starka reaktioner och jämställdhetsminister Märta Stenevi har bjudit in till partisamtal om mäns våld mot kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.