Uppmaningen till Wallström: kräv att han skakar din hand

Utrikesredaktör om förutsättningarna inför besöket.
Ann Linde och Javad Zarif i Iran 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ann Linde när hon besökte Iran 2017.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Javad Zarif.
Foto: MARKKU ULANDER / AP TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen besöker Irans utrikesminister Javad Zarif Sverige och Margot Wallström. 

Något som väckt kritik – och uppmaningar – på flera håll. 

Kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?”, skriver Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors Rätt, på Facebook. 

Under tisdagen och onsdagen tar Sveriges utrikesminister Margot Wallström emot Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm för ”överläggningar kring bilaterala och regionala frågor”, enligt ett pressmeddelande från regeringen. 

Men det planerade besöket har – redan innan det ägt rum – väckt kritik. 

Maria Rashidi: Kvinnor får inte skaka hand

Bland annat kommer nu kritik från Maria Rashidi, som flytt från Iran till Sverige och som nu är ordförande för organisationen Kvinnors Rätt. På Facebook skriver hon ett långt inlägg där hon kommenterar mötet med orden ”det låter viktigt”, men att hon vill ”berätta om något annat som är viktigt”. 

Hon skriver: 

Jag vill berätta om det Iran jag en gång lämnade bakom mig och som jag än i dag inte kan återvända till. Det Iran där vi kvinnor tvingas bära slöja. Där vi kvinnor inte får arbeta fritt. Där vi kvinnor inte får cykla. Ja, där vi kvinnor inte ens får skaka hand med en man. Saker som i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, är en självklarhet... eller åtminstone borde vara det”. 

https://www.facebook.com/519671101710068/photos/a.556447784699066/939983533012154/?type=3&theater

Vidare skriver hon om den svenska handelsministern Ann Lindes besök i Iran 2017, där ministern valde att bära slöja eftersom det är lag det i Iran. Ett beslut som väckte stark kritik i Sverige. Bland annat sade Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund: 

– Jag tycker det är ett haveri för den feministiska utrikespolitiken som regeringen säger sig föra. Slöjan är en symbol för kvinnoförtryck. 

Uppmaningen: kräv att han skakar din hand

Maria Rashidi skriver att även hon blev besviken över beslutet 2017, eftersom ”Sverige valde att böja sig för förtryckande sharialagar”. Inför tisdagens möte med Javad Zarif kommer Rashidi därför med en uppmaning till Margot Wallström: 

Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors Rätt.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Mötet sker på svensk mark, i ett land där föråldrade sharialagar inte hör hemma. Ett ypperligt tillfälle att visa att vi i Sverige värnar demokratiska principer. Att vi i Sverige står upp för allas rättigheter och inte minst att vi i Sverige även kräver att man respekterar våra lagar, regler och värderingar”, skriver hon i Facebookinlägget och fortsätter: 

Margot, kommer du se till att Javad Zarif följer våra värderingar och seder såsom Ann Linde gjorde 2017? Kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?” 

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken: Borde inte ha tagit emot honom

Kritiken mot besöket kommer inte bara från Kvinnors Rätt. I en debattartikel som publicerats i SvD skriver statsvetaren Arvin Khoshnood och kriminologen Ardavan Khoshnood att Wallström borde inte ta emot Zarif överhuvudtaget. 

Islamiska regimen har, till skillnad från det iranska folket, tillräckligt många forum för att driva sin politiska agenda. Regimen i Iran saknar dessutom respekt för omvärldens perspektiv”. 

När mötet ändå kommer att äga rum skriver de att Margot Wallström måste utnyttja situationen och pressa Zarif på bland annat kvinnornas situation, hijab-tvånget och regimens bidrag till internationell terrorism.

Även den liberala riksdagsledamoten Robert Hannah riktar skarp kritik mot besöket. 

”Det är pinsamt att en sån islamist ska få se vår vackra riksdag för att sen åka hem och se till att kvinnor som vägrar ha på sig slöja fortsätter piskas”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1163491709633871877

Under tisdagen planeras också demonstrationer mot besöket på Mynttorget i Stockholm. Bland Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh, som är född i Iran, att vara på plats på Mynttorget. 

Margot Wallström avböjer att kommentera kritiken innan mötet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.