Att resa utomlands i coronatider har visat sig riskabelt. Sedan flera länder valt att stänga gränser och införa reserestriktioner har svenskar på utlandssemester, eller som är bosatta i utlandet, fått allt svårare att ta sig hem.
Expressen har rapporterat om en rad olika exempel.
På måndagen kom beskedet att flygbolaget Norwegian inte släpper ombord svenskar på sträckan mellan Krabi och Oslo. Agneta Sunesson är en av flera drabbade svenskar i Thailand, som tvingas ta sig hem på annat sätt.
– Det är jättehemskt, det slår undan fötterna på en, säger hon.
Svenska rockstjärnan Thomas Silver, tidigare gitarrist i Hardcore Superstar, är bosatt i Italien. När landet stängt ner och spelningar ställts in riskerar han att förlora både inkomst och bostad.
– Jag vill åka härifrån. Vi måste åka hem till Sverige. Men de har stängt hela landet så det känns omöjligt nu, säger han.
160 svenskar hålls isolerade på ett hotell på norra Cypern, efter att en tysk turist bekräftats vara smittad med coronavirus.
– I förrgår var två ambulanser här. Sammanlagt ska fem personer vara smittade nu, säger hotellgästen Birgitta Johansson.
Tusentals svenskar drabbas av Spaniens karantänbeslut. Lindha Tingström, 33, i Torrevieja, är osäker på om hon kommer hem. Och paret Thomas Finnborg och Lena Egnér i Las Palmas får inte lämna lägenheten.
Omkring 40 svenskar är fast på ön Kuredu i Maldiverna efter att en italiensk turist testats positiv för coronaviruset.
Ett kryssningsfartyg i Karibien med nära 700 passagerare, varav flera svenskar, har drabbats av minst fem coronafall.
Systrarna Sara och Tara Aynehband reste till Iran för att vara med under en begravning. På grund av coronaviruset ställde man in deras flyg hem till Sverige.
– Vi vill bara härifrån, vi är jätterädda, säger Sara Aynehband.
UD: Bättre att stanna utomlands
Svenska utrikesdepartementet avråder i nuläget från alla icke-nödvändiga resor till hela världen. Samtidigt kan det ibland vara bättre att stanna utomlands om du redan är där, enligt Gunnar Vrang, presskommunikatör på UD.
– Det verkar som att folk har tagit till sig av informationen om att det inte är läge att resa just nu, men är du redan på plats kan det vara bättre att stanna kvar på ditt resmål än att försöka resa hem. Det har inte med smittspridning att göra, utan snarare att olika länder med kort varsel inför olika åtgärder som påverkar möjligheten att röra sig fritt, säger han.
– Våra möjligheter att bistå i den här situationen, som är exceptionell på alla sätt och vis, är påverkade av de omständigheter som råder.
”Vi gör allt vi kan”
UD har ett antal råd till svenskar utomlands:
Skriv upp dig på ambassadens webbplats, på den så kallade svensklistan.
Följ lokala myndigheter.
Ta del av information från ambassadernas webbplatser.
Skaffa appen ”UD resklar”, där det skickas pushnotiser om något händer.
– Man måste hålla sig uppdaterad hela tiden, säger Gunnar Vrang.
– Vi vet att det här är en svår situation och vi gör allt vi kan. Den konsulära hjälpen finns alltid till hands, men det gäller också att ha ett bra reseförsäkringsskydd. Om du är utomlands ska du hålla kontakt med lokala myndigheter, ambassaden och resebolaget.
Det är inte tal om att skicka flygplan utomlands för att hämta upp strandade svenskar.
– I dagsläget finns ingen planerad assisterad utresa från ett specifikt område, i likhet med vad som genomförts från Kina och staden Wuhan tidigare. Sverige och andra EU-länder följer dock denna fråga noga och utesluter inte möjligheten framöver vid behov.
LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona
LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över