Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppmaningen: ”Tiktok bör raderas”

Foto: JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERS / JAKUB PORZYCKI/NURPHOTO/SHUTTERS SHUTTERSTOCK
Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN

Regeringskansliets personal uppmanas att radera appen Tiktok.

Orsaken är att anställda på det kinesiska företaget bakom Tiktok kan få åtkomst till användares data. 

På tisdagen skickades ett internt meddelande till de anställda på regeringskansliet. ”Appen Tiktok bör raderas”, lyder rubriken på meddelandet, som Expressen tagit del av.

Senast den 1 december genomförs åtgärder som leder till att telefoner som har Tiktok installerat inte kommer att kunna använda Blackberry Work, ett paket av appar för bland annat mejl, kalender och dokumenthantering.

Regeringskansliet påminner också de anställda om att de appar som laddas ner till tjänstetelefoner och surfplattor ska vara arbetsrelaterade.

Trumps strid mot Tiktok

Tiktok är en plattform där användarna skapar och delar videor och livesändningar. Den ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

År 2020 kom uppgifter om Bytedance, med starka kopplingar till kinesiska staten, olovligen samlar in data om användarna. 

Den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump beslutade att blockera appen, men en domstol hindrade beslutet från att träda i kraft, och det upphävdes senare av efterträdaren Joe Biden.

Jenny Ryderstedt, pressekreterare på regeringskansliet, skriver i ett mejl:

”Regeringskansliet arbetar löpande med att upprätthålla en hög informationssäkerhet. Som en del i det arbetet har det gått ut information om att appen Tiktok bör raderas.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.