Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppmaningen: Ta hem IS-resenärer

Flydde från al-Hol – nu utreds hon för krigsbrott
Svenska Lisa Andersson lämnade sitt barn och Sverige och reste till terrorsekten IS.
Foto: ACHILLEAS ZAVALLIS / GUARDIAN/EYEVINE

Väst bör ta hem medborgare som anslutit till terrorsekten IS, enligt en ny rapport uppbackad av före detta FBI-agenten Ali Soufan, skriver Daily Mail.

I lägret al-Hol i Syrien finns flera svenska kvinnor och barn. En av dem är Heba, 22:

– Jag hoppas att jag får komma tillbaka till Sverige. Men jag hörde att Sverige inte vill ha oss, har hon tidigare sagt.

Säkerhetspolisen bedömer att totalt 300 svenskar har rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till våldbejakande grupper. Men hur många av dem som dött finns det inga säkra uppgifter om.

I vissa fall misstänker Säpo att IS-resenärer som påstås vara döda i själva verket håller sig undan från myndigheterna.

IS-kvinna tillbaka i Sverige 

Samtidigt hålls många av IS-terroristerna och deras familjer fångna i läger i Syrien, Irak och Turkiet och det finns en diskussion om hur länder ska hantera medborgare som rest för att ansluta till IS.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorps senaste uppgifter finns ett 20-tal kvinnor, 57 barn och ett dussintal män från Sverige i al-Hol eller i fängelse i Syrien. 

Förra veckan kom uppgifter om att en svensk IS-kvinna i 30-årsåldern flytt från lägret. Hon ska nu befinna sig i Göteborgsregionen och utreds för krigsbrott, enligt SVT. 

Lisa Andersson är en annan kvinna från Göteborgsområdet som anslutit till sekten. Heba, 22, från Uddevalla värvades till IS genom Facebook.

Heba, som egentligen heter någonting annat, säger att hon inte har någonting emot att visa sig öppet och berätta sin historia, men vill inte använda sitt riktiga namn. Hon har tidigare intervjuats av Expressens Kassem Hamadé.
Foto: Kassem Hamadé
I Storbritannien har fallet kring Shamima Begum som anslöt till IS som 15-åring väckt stor ilska och landet har fråntagit henne sitt medborgarskap.
Foto: BBC

Inhemska extremister större hot

En ny rapport från organisationen The Soufan Center, grundad av förre FBI-agenten Ali Soufan, argumenterar för att att västvärlden bör ta hem sina medborgare och deras barn. I lägren sprids sjukdomar och det råder brist på både vatten och mat. Barnen är de som har det svårast.

Organisationen betonar att hotet från personer som är mottagliga för extremistpropaganda fortfarande är påtagligt, men att hotet från inhemska extremister som aldrig åkte och anslöt till IS är större än från de som återvänder.

Expressens korrespondent granskar "Svarta änkan" – och kopplingen till Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.