Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmaning om syrgas blev vag rekommendation

"Folkhälsomyndigheten borde givit oss mer tid"
Socialstyrelsens uppmaning om att sätta in syrgas blev betydligt vagare efter att flera remissvar påpekat att syrgas inte finns på äldreboenden.Foto: Colourbox

Socialstyrelsen gick från att uppmana till att sätta in syrgas i livets slutskede vid covid-19 till en vagare formulering.

Detta efter att flera remissinstanser påpekat att syrgas inte finns på äldreboenden, vilket Sörmlands Media var först att avslöja. 

När Socialstyrelsen i april skickade ut riktlinjer för hur patienter som är döende i covid-19 ska behandlas var de tydliga med att syrgas skulle sättas in vid svår syrebrist. 

”Pröva syrgasbehandling, särskilt vid en syresättning under 90 procent”.

Efter att flera remissvar påpekat att syrgas inte finns på äldreboenden blev formuleringen vagare:

”Pröva eventuellt syrgas, men ta bort syrgasen om den inte lindrat symtomen inom en timme”.

Syrebrist drabbar covid-19 patienter – utan att de blir andfådda 

Syrebrist kan upplevas innan döden hos covidpatienter, trots att man inte har det. Vid de fallen hjälper inte syrgas. 

Däremot har läkare globalt varnat för så kallad ”tyst hypoxi” hos covid-19 drabbade. Fenomenet innebär att personer kan drabbas av svår syrebrist, utan att få symtom som andfåddhet. 

I Norge har detta lett till att äldreboenden utrustats med syrgas. Även Världshälsoorganisationen WHO menar att syrgas är ett av läkemedlem som ska finnas till hands. 

I Sverige tonades alltså riktlinjerna ned i stället. 

”Skicka patienten till sjukhus”

Även DN har uppmärksammat formuleringarna om syrgas. På tidningens fråga om man tagit hänsyn till resurser snarare än kunskaper om bästa möjliga vård, svarar Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén :

– Man kan inte tillämpa en riktlinje utan sin kontext, och finns inte syrgas på ett boende men patienten behöver det, får man skicka patienten till sjukhus.

Nyligen öppnade socialminister Lena Hallengren (S) för att regelverken kring palliativ vård ska bli strängare. Detta efter att flera fall där äldre prioriterats bort från vården, och beslut om palliativ vård tagits av läkare på distans. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.