Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmanar svenskar att kriga i Syrien

Här uppmanar mannen svenska muslimer att ansluta sig till kriget i Syrien.

En väpnad grupp uppmanar i en video muslimer att delta i kampen mot Syriens regim. I Youtube-klippet vädjar en svensktalande man till krig.

Säpo har enligt TT bekräftat att svenskar åkt till landet för att strida och att det finns en oro för vad de tar sig till när de återvänder.

I videon, som publicerades den 21 november, på videosajten Youtube kallar sig avsändaren "Svenska Mujahedeen Fi Ash Sham", alltså Svenska mujahedin i Syrien.

En maskerad man sitter tillsammans med sex andra personer. Han pratar svenska och uppmanar svenska muslimer att ansluta sig.

"Mina älskade bröder och dyrbara systrar. Lyssna på detta meddelande. Ett meddelande som skär i hjärtat och tynger bröstet. Mina bröder, ögon och öron vittna. Män förnedras, kvinnor våldtas och barn slaktas. Detta tynger bröstet. Men dock vad som skär i hjärtat är när muslimerna sviker dessa barn och kvinnor. När muslimerna vänder ryggen till sina egna bröder och systrar – detta skär i hjärtat", säger mannen som talar.

Liknande för två år sedan

– Al-Shabab gjorde en liknande grej för två år sedan på idrottsstadion i Mogadishu, säger Lars Nicander, terrorexpert vid Försvarshögskolan, till Expressen.se.

Att videon verkligen är inspelad i Syrien kan inte bekräftas, men enligt Säpo har ett antal svenskar åkt till Syrien för att delta i kriget skriver TT. Fenomenet har blivit vanligare under upproret i Syrien. 

Lars Nicander menar att det handlar om ett välregisserat sätt att rekrytera fler soldater.

– Man ser det då mannen på filmen läser innantill. Han har uppenbarligen bott i Sverige ett antal år eftersom han pratar ganska bra svenska.

Troligen från Syrien

Troligen är klippet inspelat i Syrien men det kan lika gärna ha varit i Marocko enligt Nicander.

I videoklippet beskriver gruppen övergrepp begångna av regimen och en religiös plikt att delta i striderna. Mannen uppmanar folk att komma ner och slåss och varnar de som stannar hemma och inte lyder Allah.

– Man ser dock bara en person som talar svenska så det går inte att säga något om hur många med svensk anknytning som ligger bakom filmen, säger Nicander.

Männen är kraftigt maskerade men Lars Nicander tycker sig se att männen har nordafrikanskt ursprung snarare än östafrikanskt

För svenska myndigheter är frågan vad som händer när personer som strider utomlands återvänder. För även om inget direkt hot i videon uttalas mot Sverige eller personer i Sverige kan individer som åkt i väg för att strida bli traumatiserade och en del kan ha begått brott.

– Men troligtvis så har Säpo koll på de här personerna, säger Lars Nicander.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.