Olle Wästberg och Daniel Lindvall skriver på DN Debatt Foto: Mikael Sjöberg
Olle Wästberg och Daniel Lindvall skriver på DN Debatt Foto: Mikael Sjöberg

Uppmanar: Låt folket ge förslag till riksdag

Publicerad

Låt folket lägga förslag till riksdag och kommun, menar Olle Wästberg och Daniel Lindvall från Demokratiutredning i en debattartikel på DN Debatt.

De formulerar i sin debattartikel ett förslag på en folkmotion som innebär att enskilda personer ska kunna lägga upp en motion på en central webbplats.

Folket ska kunna lägga förslag till riksdag och kommun – det politiska inflytandet är för ojämnt fördelat, menar Demokratiutredningen, som hänvisar till att svenskarnas förtroende för demokratins institutioner är stark men att med allt större misstroende och ökad polarisering i debatten, behövs en ökad sammanhållning.

I en situation med flyktingkris, digitalisering, globalisering och extrempartiernas växande stöd i Europa, menar skribenterna, att en mer utvecklad demokrati där människor ska få ett jämlikt inflytande i beslutsprocesserna.

"Den som fått vara med att bestämma och uttrycka sin åsikt är också mer benägen att accepterar beslut som tas", skriver Olle Wästberg och Daniel Lindvall.

Att allt fler ska kunna få större inflytande över politiken, stöds i artikeln av att de personer som i dag är aktiva i organisationer och partier ofta är välutbildade och socioekonomiskt starka.

Slutbetänkande på måndagen

Att en stor del av politikutvecklingen har flyttat från folkrörelse och partier till pr-byråer och tankesmedjor menar skribenterna, också gör att enskilda får sämre möjligheter att bli representerade eller delta – och få svårare att påverka.

På måndagen ska 2014 års Demokratiutredning lämna sitt slutbetänkande, på 750 sidor, till regeringen och skribenterna hoppas att det är början till att fördjupa svensk demokrati.

"Våra förslag rör inte grundlagarna, utan tar många små steg på vägen mot större folkligt inflytande." skriver Wästberg och Lindvall.

Nyligen föreslog Demokratiutredningen rösträtt för 16-åringar i kommunalvalet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag