Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppmanar: Gå till gemensam attack mot mördarsniglarna

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som arten egentligen heter, observerades i Sverige första gången 1975.
Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som arten egentligen heter, observerades i Sverige första gången 1975.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

I dag ska alla som har en trädgård, stor eller liten, gå till gemensam attack. Det är ”mördarsnigelns otursdag”.

– Mördarsniglar respekterar inte tomtgränser. Vi behöver göra en gemensam insats, säger Emelie Birgersson, som lanserat dagen på Facebook.

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som arten egentligen heter, observerades i Sverige första gången 1975. Arten sprider sig med människans hjälp, som fripassagerare bland exempelvis växter och jord.

– Den har kommit längre och längre norrut. Nu finns arten i Norrlands inland, till exempel Vilhelmina, säger Ted von Proschwitz, docent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Han har blivit känd som snigelexpert, och fick en förfrågan tidigare i år. Emelie Birgersson, trädgårdsodlare i Varberg, bad om råd för sitt ”projekt” med gemensam snigelbekämpning.

– Jag har haft trädgård i tre år ungefär, och fört en ständig men ojämn kamp mot sniglar sedan dag ett, säger Emelie Birgersson.

Rätt i tiden

I vintras förde hon på skämt fram idén att organisera ”mördarsnigelns otursdag”.

– Folk sade ”Ja men starta det!”.

Emelie Birgersson skapade en sida på Facebook, och skickade mejl till bland annat yrkesodlare. Hon fick uppmuntrande kommentarer, annars inte mycket.

Men i början av juni exploderade intresset, inte minst från medier.

”Mördarsnigelns otursdag” har hamnat rätt i tiden, tycker Ted von Proschwitz.

– Det finns fortfarande inga könsmogna sniglar, bara de övervintrade ungdjuren. Om vi avlivar så många som möjligt nu, gör vi det innan de börjar komma igång med att lägga ägg för nästa generation.

Spade och lampa

Hans råd är att gå ut i kvällningen med ficklampa och spade.

– Lys och titta efter var det finns mest sniglar! Titta särskilt på ställen där det kan vara fuktigt, som under växter med låga blad, eller andra skuggiga ställen!

Ted von Proschwitz rekommenderar avlivning med ett hugg cirka en eller 1,5 centimeter in på snigeln.

– Bara huvudet ska av. De dör omedelbart, och det är en biologiskt ren metod, säger han.

Sedan kan man gräva ner de döda sniglarna – eller låta dem ligga. Då kommer fler sniglar för att kannibalisera på sina artfränder, och man kan döda dem också.

Det finns 23 snigelarter i Sverige. ”Mördarsnigeln” är oftast mörkt brunröd, men kan vara allt från orangegul till nästan svart.

– Om man ser stora mängder mörkt rödbruna sniglar, så är det med stor sannolikhet den här arten, säger Ted von Proschwitz.

Risk för snigelår 

Han befarar att det kan bli många sniglar i år, eftersom maj varit fuktig på många håll. Det gynnar ungsniglarna som övervintrat nere i jorden.

Nästa år kan det hända att ”mördarsnigelns dag” inträffar tidigare. Så var tanken från början.

– Men det var pingst, mors dag och nationaldagen. Jag ville inte konkurrera med någon etablerad dag, säger Emelie Birgersson.

Hon hoppas att även de trädgårdsägare som inte odlar så mycket själva ska vara med i kampen i dag.

– Man kanske kan göra en punktinsats, säger Emelie Birgersson.

Kjell byggde smart fälla för mördarsniglar.

Vad gör du med mördarsniglarna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.