Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmanades äta bananer - dog

Hjärtsjuk patient fick rådet att äta bananer i stället för medicin. Mannen dog av hjärtsvikt.

Vårdcentralen uppmanade hjärtsjuka att äta bananer i stället för att ta medicin.

Båda fick kort därefter hjärtstopp och dog.

Nu kritiseras läkarna av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Inom en dryg vecka har två oberoende anmälningar gjorts om dödsfall till följd av läkarrekommendation att äta bananer.

En 80-årig man i Flen hade flera gånger opererats för hjärtproblem och hade under en lång tid lidit av oregelbunden hjärtfrekvens, hög puls samt låga nivåer av kalium – vilket ökar risken för hjärtstopp.

Istället för att ge mannen medicin gav vårdcentralen honom rådet att äta bananer, som innehåller kalium. Knappt tre veckor senare fick mannen hjärtstopp och dog i augusti förra året. Mannens anhöriga anmäler nu vårdcentralen till IVO.

Dödsorsaken svår att påvisa

Även en vårdcentral i Linköping har blivit anmäld efter att ha ordinerat bananer till en hjärtsjuk patient.

När mannen sökte vård för sina hjärtproblem, konstaterade läkaren att han hade låga kaliumvärden. Läkaren gav honom då rådet att äta några bananer varje dag. I ett yttrande skriver läkaren att man inte ska äta kaliumtabletter, då det kan vara farligt att få för högt kalium.

Nästan tre månader senare, i januari i fjol, dog mannen till följd av hjärtstopp. Trots att sjukvården vid flera tillfällen uppmärksammat mannens låga kaliumvärden, fick han ingen medicinering. Nu anmäls läkaren av IVO.

Men enligt Rättsmedicinska laboratoriet i Linköping går det inte att fastställa om det är patientens bakomliggande hjärtsjukdom eller låga kaliumvärden som orsakat dödsfallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.