Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Upplös bolag som inte könskvoterar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tomas Leprince
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé
Foto: Sara Strandlund

Regeringens förslag om kvotering i bolagsstyrelser har fått stark kritik.

I en intervju med "Ekot" resonerade justitieministern Morgan Johansson, S, kring att hota ovilliga bolag med upplösning.

Några timmar senare backar han.

– Det är ett missförstånd. Morgan har aldrig sagt att man ska stänga ner bolag som inte har 40 procent kvinnor i styrelserna, säger Johanssons pressekreterare Kristian Brangenfeldt.

Justitieminister Morgan Johansson sa i en intervju med Sveriges Radios "Ekot" under fredagen att regeringen börjat arbeta med ett lagförslag på könskvotering i bolagsstyrelser. Förslaget ska läggas fram nästa år.

- Det innehåller ett krav på att bolagsstyrelserna ska innehålla minst fyrtio procent kvinnor. Och sedan får man då överväga vilka sanktionsmöjligheter det ska finnas om man inte lyckas uppnå det, och där har vi inte tagit ställning än, säger Johansson i intervjun.

När reportern frågar vart det lutar när det gäller åtgärder för bolag som inte följer lagen, svarar ministern:

- Man kan hota med att upplösa bolaget. Eller också kan man i stället ha ett vitesförfarande. Väljer vi vitesbelopp ska det vara ett kännbart belopp. Man kan exempelvis sätta det i relation till bolagets omsättning. Så att ju större ett bolag är, desto mer får det betala, säger Morgon Johansson.

Förslaget om kvotering fick stort genomslag i sociala medier och kritiserades på Twitter.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé:

"Morgan Johansson (S) överväger att upplösa företag. Jag finner inte ord. Sanslöst."

Carolin Dahlman, ledarskribent för Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda, skriver på Twitter:

"Ska Morgan Johansson upplösa LO också? 14 av 18 i styrelsen är ju män!"

Backade från uttalandet

Bara några timmar senare låter det annorlunda:

På Twitter skriver ministern:

"Hold your horses. Innan ni driver kampanjen för långt så vill jag klargöra att det inte är aktuellt att föreslå upplösning av bolag."

I ett uttalande till TT skriver han att en upplösning vore att gå alldeles för långt:

"Sanktionerna ska vara kännbara", skriver Johansson i en kommentar till TT. Men han vill inte införa en möjlighet att upplösa bolag som inte når jämställdhetsmålen, något som finns i andra länder.

"Jag anser det är att gå alldeles för långt. Sanktioner ska vara proportionerliga och det är inte rimligt att upplösa ett börsbolag som har en ojämnställd könsfördelning i styrelsen", skriver Johansson.

Däremot pekar justitieministen på viten som en tänkbar åtgärd i stället - där bolagets storlek ska påverka vitets storlek.

Ett missförstånd

Expressen har sökt Morgan Johansson. Hans pressekreterare Kristian Brangenfeldt säger att justitieministern aldrig påstått att upplösning skulle kunna vara en möjlighet:

- Det är ett missförstånd. Morgan har aldrig sagt att man ska stänga ner bolag som inte har 40 procent kvinnor i styrelserna. Det är en klippning av ett långt resonemang och det är inte heller det "Ekot" menar att han sagt utan det är som ett långt påföljdsresonemang som man klippt ut, säger han,

Men han öppnar ju för det i och med att han säger "man kan hota med att upplösa bolaget"?

- Ja, man kan göra det och det gör man i Norge. Det handlar om straffsatser i olika länder. Det handlar inte om vad som övervägs i Sverige. Det är urklippt ur en 20 minuter lång intervju, säger han.

Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Qarlsson kallar regeringens kvoteringsförslag för "symbolpolitik".

- Den här typen av lagstiftning handlar om att inskränka äganderätten. Det är socialism i dess värsta form, säger hon.

Centerpartiet ser hellre andra vägar till att uppnå jämställdhet - företagen ska ha ett eget ansvar för fördelningen.

- Det handlar både om kvinnor och män men också om mångfald, säger hon.

Qarlsson anser att om nu regeringen ska införa en lagstiftning så måste man se till att införa kännbara straff för de bolag som inte följer med.

Är det rätt att straffa bolag som inte har kvoterade styrelser?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.