Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upplopp under nya protester i Aten

Brandbomber kastades mot polisen under protesterna i Aten mot det nya sparpaketet.Foto: Reuters

Grekerna röstar om ännu ett sparpaket mot krisen. Syntagmatorget i Aten är just nu fullt av demonstranter som vänder sig mot åtstramningarna.

Brandbomber kastas mot polisen som svarar med vattenkanoner.

– Hur många gånger ska de tala om för oss att detta är den sista åtgärden? Vi är sjukligt trötta på att höra detta, säger en demonstrant till Reuters

Syntagmatorget i Greklands huvudstad Aten är ännu en gång är proppfullt av demonstranter. I parlamentsbyggnaden intill diskuterar de grekiska partierna om det nya sparpaketet på sammanlagt 13,5 miljarder euro. Paketet stöds enligt Reuters av drygt hälften av parlamentets 300 ledamöter. Men de två mindre koalitionspartierna i regeringen är emot. Röstas det trots allt igenom har EU och IMF lovat att skjuta till uppemot 31 miljarder euro i nya lånade pengar, skriver Reuters.

– Vi har hört ord som junta, totalitarism och helvete. Men helvetet är de som vill driva i väg investeringar, sa den grekiske premiärministern Antonis Samaris i kvällen debatt, rapporter The Telegraph

Tusentals demonstrerade

Paketet handlar både om nedskärningar och högre skatter. Men följs också av ändrade regler som gör det lättare för företagen att avskeda anställda.

Tidigare under kvällen demonstrerade omkring 100 000 greker mot sparpaketet. När tåget kommit fram till parlamentsbyggnaden försökte ett mindre antal demonstranter ta sig igenom polisens avspärrningar. Demonstranter ska enligt Reuters ha kastat brandbomber mot polisen, som i sin tur svarade med tårgas och vattenkanoner.

"Sjukligt trötta"

En av demonstranterna, 58-årige Panos Goutsis, säger till Reuters:

– Hur många gånger ska de tala om för oss att detta är den sista åtgärden? Vi är sjukligt trötta på att höra detta.

En tvåbarnsmamma, 52-årige Maria Aliferopoulou, säger till Reuters:

– De är rika, de har allt och vi har ingenting och kämpar för smulor, för överlevnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.