Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upplopp i Kairo: "Vill inte ha ny diktatur"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Våldsamma protester i Kairo under tisdagen mot president Mursis utökade makt.
Foto: Reuters

Hundratusentals egyptier demonstrerade under tisdagen – och många drabbade samman med polis. Minst två personer dödades.

På Tahrirtorget i Kairo samlades människor en massprotest mot nya presidenten Muhammad Mursis utökade makt. 

–  De skriker "Ner med regimen, ner med Mursi", rapporterade Expressens utsända Kassem Hamadé som var på plats under demonstrationen. 

Tahrirtorget i centrala Kairo fylldes med hundratusentals demonstranter som krävde president Muhammad Mursis avgång. Expressens utsända, Kassem Hamadé, befann sig mitt i demonstrationen.

– Det är uppskattningsvis 150 000–200 000 människor på torget. De skriker "Ner med regimen, ner med Mursi", rapporterade Kassem Hamadé. 

"Muslimska brödraskapet stal revolutionen" löd texten på ett av alla de plakat som fyller torget. 

– Man ser här en bred front av olika politiska partier på torget, allt från vänsterpartier till liberaler och vissa salafister. Man märker också att det är en blandning mellan män och kvinnor, och det är första gången sedan Hosni Mubaraks tid som så här mycket människor samlats på Tahrirtorget, rapporterade Kassem Hamadé.

I utkanten av torget kastade tonåringar sten mot polis som svarade med tårgas.

"Folket kräver hans avgång"

Bakom demonstrationerna ligger ett dekret som Mursi utfärdade i förra veckan. Enligt dekretet kan parlamentets överhus och den islamistdominerade kommitté som utformar ett utkast till konstitution numera inte upplösas av rättsväsendet. Dekretet ger också Mursi rätt att sparka åklagare och domare som suttit på sina poster sedan Mubaraks tid.

Nabil Sharif, 25-årig jurist i Kairo, säger:

– Mursi utnyttjade upproret för att förstärka Brödraskapets styre och ta över landet. Efter fyra månader som president fortsätter Mursi på samma väg som den förre diktatorn Hosni Mubarak gjorde, att styra landet som en diktator. Även om han backar nu från sitt beslut som togs i fredags, så är det för sent. Folket kräver hans avgång.

Demonstranter och polis drabbar samman

Några gator bort från torget pågick sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. AP rapporterade att hundratals kastat sten mot polisen, som svarade med att skjuta tårgas. Minst tre personer dödades, enligt TT.

Demonstrationer pågick även i flera andra städer i Egypten, rapporterar AP. I staden Assiut i södra Egypten demonstrerade 5 000 till stöd för den sittande presidenten. I Alexandria uppstod slagsmål mellan motståndare och anhängare till presidenten. Muhammad Morsis anhängare säger till AP att fler än 12 av deras partikontor har angripits eller utsatts för brandattentat sedan i fredags. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.