Foto: John Kolesidis
 Foto: John Kolesidis

Upplopp i Aten efter strejkbesked

Publicerad

Demonstranter drabbade samman med polis i Aten sedan en tvådagarsstrejk utlysts mot regeringens planerade besparingsåtgärder.

De kastade brandbomber mot polisen som svarade med tårgas.

Den grekiska regeringen enades sent under fredagskvällen om att uppfylla kraven för nya nödlån. Samtidigt lämnar sex ministrar sina uppdrag i protest.

Den grekiska regeringen la på torsdagskvällen fram sin nya besparingsplan för att leva upp till EU:s krav och beviljas ett nytt räddningslån på 130 miljarder euro.

15 000 offentliga jobb ska bort och minimilönen i landet ska sänkas med 20 procent, från 751 till 600 euro i månaden, uppger BBC.

Facken har utlyst en 48-timmarsstrejk mot besparingsåtgärderna och när den inleddes på fredagen drabbade demonstranter samman med polis på Syntagmatorget, utanför parlamentet i Aten. Demonstranterna kastade sten och brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas, uppger Sky News.

Omröstning på söndag

Den grekiska regeringen enades på fredagskvällen om att uppfylla de krav som EU och IMF har ställt för att landet ska få de utlovade nödlånen, sade en regeringstjänsteman till Reuters.
- Det godkändes, sade en minister som deltog i regeringsmötet.

Parlamentet ska rösta om besparingsåtgärderna på söndag. Premiärminister Lucas Papademos har svurit på att få igenom reformerna för att beviljas nödlån från EU och undvika att landet blir bankrutt, uppger AP.

Tillräckligt starkt stöd

Laos har sagt att man inte kommer att stödja besparingsåtgärderna vid parlamentsomröstningen. Men analytiker räknar med att stödet ändå kommer att vara tillräckligt stort för att planen ska röstas igenom.

Finansminister Evangelos Venizelos menar att det är tid för Grekland att göra ett slutgiltigt strategiskt val.

– Om vi ser en framtid för vårt land inom eurosamarbetet, i Europa, ska vi göra det vi måste för att programmet ska bifallas, säger han enligt BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag