Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upplopp i Aten efter strejkbesked

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: John Kolesidis

Demonstranter drabbade samman med polis i Aten sedan en tvådagarsstrejk utlysts mot regeringens planerade besparingsåtgärder.

De kastade brandbomber mot polisen som svarade med tårgas.

Den grekiska regeringen enades sent under fredagskvällen om att uppfylla kraven för nya nödlån. Samtidigt lämnar sex ministrar sina uppdrag i protest.

Den grekiska regeringen la på torsdagskvällen fram sin nya besparingsplan för att leva upp till EU:s krav och beviljas ett nytt räddningslån på 130 miljarder euro.

15 000 offentliga jobb ska bort och minimilönen i landet ska sänkas med 20 procent, från 751 till 600 euro i månaden, uppger BBC.

Facken har utlyst en 48-timmarsstrejk mot besparingsåtgärderna och när den inleddes på fredagen drabbade demonstranter samman med polis på Syntagmatorget, utanför parlamentet i Aten. Demonstranterna kastade sten och brandbomber mot polisen, som svarade med tårgas, uppger Sky News.

Omröstning på söndag

Den grekiska regeringen enades på fredagskvällen om att uppfylla de krav som EU och IMF har ställt för att landet ska få de utlovade nödlånen, sade en regeringstjänsteman till Reuters.
- Det godkändes, sade en minister som deltog i regeringsmötet.

Parlamentet ska rösta om besparingsåtgärderna på söndag. Premiärminister Lucas Papademos har svurit på att få igenom reformerna för att beviljas nödlån från EU och undvika att landet blir bankrutt, uppger AP.

Tillräckligt starkt stöd

Laos har sagt att man inte kommer att stödja besparingsåtgärderna vid parlamentsomröstningen. Men analytiker räknar med att stödet ändå kommer att vara tillräckligt stort för att planen ska röstas igenom.

Finansminister Evangelos Venizelos menar att det är tid för Grekland att göra ett slutgiltigt strategiskt val.

– Om vi ser en framtid för vårt land inom eurosamarbetet, i Europa, ska vi göra det vi måste för att programmet ska bifallas, säger han enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.