Uppgörelse med MP räddad - efter mejlet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin.
Foto: Sven Lindwall

Migrationsuppgörelsen mellan Miljöpartiet och regeringen fortsätter - trots hot från MP om att avbryta samarbetet. 

Enligt språkröret Gustav Fridolin ska statsrådsberedningen i ett mejl till MP ha öppnat för diskussioner om att fler barn med "synnerligen ömmande" skäl ska kunna stanna i Sverige.

– De öppnar dörren på glänt, säger Fridolin. 

Miljöpartiet har tidigare hotat om att bryta samarbetet om migrationspolitiken med regeringen. Anledningen var bland annat ett muntligt besked som de menade att migrationsminister Tobias Billström, M, lämnat om att regeringen inte skulle tillmötesgå MP:s krav på att ändra definitionen av vad som innebär med "särskilt ömmande omständigheter" för att få stanna i Sverige.

Miljöpartiet vill att tillexempel barn som har bott länge i Sverige ska få större möjligheter att stanna i landet. 

Men nu meddelar MP:s språkrör Gustav Fridolin hotet om att bryta samarbetet tillfälligt är borta. Han säger att statsrådsberedningen tidigare i veckan skickade ett mejl om att de öppnar för att diskutera MP:s krav. 

– Den dörren som Tobias Billström stängde för tio dagar sedan har regeringen nu öppnat på glänt. Då sa man att man inte var beredd att diskutera förändringar för till exempel barn som växt upp i Sverige och ändå hotas av utvisning eller barn som är svårt sjuka men ändå hotas av avvisning. Nu säger de att de är beredda att samtala om sådana förändringar, och det är så klart välkommet, säger Fridolin. 

Fortsatt ultimatum

Han tillägger också att ultimatumet om att bryta samarbetet om MP inte får igenom sina krav kvarstår. 

– I vår överenskommelse som vi gick in i för två år sedan så stod det att de här barnen skulle få stanna. Det har hela tiden varit viktigt för oss att det som står i överenskommelsen också ska ske, säger Fridolin. 

Dagens Nyheter rapporterade först om nyheten. 

Regeringen vill inte kommentera om de har skickat ett mejl till MP i frågan. 

– Vi har löpande kontakt med Miljöpartiet, säger Andreas Ollinem, politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström, M.

Efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 inledde regeringen och Miljöpartiet ett samarbete om asyl- och migrationspolitiken för att minska SD:s inflytande över frågorna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.