Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgörelse kan vara gängstrid

MCDONALDS. Här på McDonalds i Hägernäs skottskadades en 24-årig man för ett år sedan. Foto: STEFAN REINERDAHL
Två unga män skottskadades på McDonalds i Hägernäs för ett år sedan.
Nu utreder polisen om det gamla gängkriget har en koppling till mordet i Åkersberga, enligt uppgift till Expressen.
- Allt handlar om drogmonopolet i Åkersberga, säger en bekant till de skjutna männen.
Polisen sökte i går febrilt efter de två män som försvann på moped efter skottlossningen i Åkersberga. Polisen har inlett en förundersökning om mord och försök till mord och sent i går natt var mördarna fortfarande på fri fot.
- Vi har fortfarande inte gripit någon, säger Carolin Zandin, sattionsbefäl på polisen i Täby sent i natt.
Kort efter att det första larmsamtalet kom till polisen klockan 18.06 deltog 16 polispatruller i jakten på mördarna. Tekniker genomsökte i går mordplatsen i jakt på spår.
I en bildörr kunde de säkra kulfragment som fastnat i karossen - fragment som kan bli mycket värdefulla i utredningen.
- Det är självklart mycket värdefullt att ha kulor att jämföra med om ett vapen skulle hittas, säger Ulf Lindgren vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Träffades i hjärtat

En av de unga män som sköts och träffades i hjärtat dog omedelbart av skadorna. Ytterligare två unga män som sköts av mopedmännen i axeln respektive magen vårdades i går på sjukhus.
En av polisens teorier som de nu utreder är att mordet i Åkersberga har en koppling till en gängsammandrabbning på McDonalds i Hägernäs natten mot den 19 maj förra året.
Då överfölls en 25 årig man och hans vän av ett gäng som gömt sig i ett buskage utanför restaurangen. 25-åringen sköts i bäckenet. Kulan fortsatte sedan genom tjocktarmen och fastnade mellan två ryggkotor.
Vännen träffades av en kula i höften och en tredje man misshandlades med tillhyggen av det anfallande gänget. En av kulorna krossade en ruta och fortsatte in i McDonalds-lokalen.

Utreder kopplingar

En 24-årig man och hans yngre bror dömdes av Attunda tingsrätt för överfallet - men fyra män som först misstänktes för brott åtalades aldrig. Nu utreder polisen om någon av de inblandade kan ligga bakom mordet i Åkersberga, uppger en poliskälla till Expressen.
Även en bekant till en av de män som sköts kallblodigt på öppen gata i går säger till Expressen att gårdagens skjutning har en koppling till mordförsöket förra året.
- Det sägs att det här var en hämnd för det som hände på McDonalds i Hägernäs, säger vännen.
Enligt flera personer som Expressen talat med är det kampen om vem som ska få sälja droger norr om Stockholm som ligger bakom de båda skottlossningarna
Polisen jobbade i går med att höra de två skottskadade unga männen.
- Det medicinska går självklart före, men det är viktigt att få prata med de båda skadade då de rimligtvis borde ha intressant information om händelsen, säger Ulf Lindgren.