Uppgifter: Viktigt bevis mot Tom Hagen var fel

Polisen vädjar om hjälp att hitta mannen som kan vara ett vittne.
Norska polisen har utrett Anne-Elisabeth Hagens försvinnande i snart två år.
Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Maken, Tom Hagen, misstänks för att vara inblandad i försvinnandet och det befarade mordet.
Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker har undersökt parets bostad vid flera tillfällen sedan Anne-Elisabeth Hagens försvinnande.
Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober 2018.
Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet

Tom Hagen misstänks vara inblandad i hustrun Anne-Elisabeth Hagens försvinnande och befarade mord.

Polisen har länge anklagat den norske miljardären för att ha raderat två telefonsamtal till hustrun på dagen hon försvann.

Nu visar det sig att det centrala beviset inte stämmer, skriver Verdens Gang.

I snart två år har polisen utrett fallet Anne-Elisabeth Hagen. Miljardärshustrun försvann den 31 oktober 2018 från sitt hem i Lørenskog, utanför Oslo, och huvudteorin är att hon mördats.

Maken Tom Hagen misstänks för mord eller medhjälp till mord.

Ett centralt bevis har varit att Hagen ska ha raderat två telefonsamtal till hustrun på dagen hon försvann. Samtalen låg delvis till grund för tingsrättens beslut om att häkta maken i april, innan han släpptes igen i maj.

Men nu visar det sig att anklagelsen var felaktig, rapporterar norska VG.

Hittade inte telefonsamtalen

Polisen har hävdat att Hagen medvetet raderade samtalen, vilket inte stämmer. Sanningen är att den telefon Hagen använde – en äldre Nokia – automatiskt raderar samtal efter en tid.

– Resultatet från de tekniska undersökningarna visar att samtalen inte har raderats av den anklagande, bekräftar Agnes Beate Hemiø, polisinspektör i region Øst, för VG.

Hon betonar dock att samtalen inte användes som bevisning i samband med begäran om utredning i juni. I och med det ändras inte misstankarna mot miljardären.

– Tingsrätten kom till slutsatsen att det finns goda skäl till misstankar, och enligt polisens uppfattning förändrar inte denna information någonting med tanke på den nuvarande grunden för misstankar, säger Agnes Beate Hemiø till VG.

Hagen har själv hävdat att han ringde hustrun för att diskutera en resa de skulle göra till sin stuga i Kvitfjell samma dag. Anne-Elisabeth svarade aldrig och har varit försvunnen sedan dess.

Den norska miljardärsfrun Anne Elisabeth-Hagen är fortfarande spårlöst försvunnen. Nu utfärdar hennes man 10 miljoner norska kronor till den som kan hjälpa att hitta henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.