Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Vapenvila efter den dödliga eskaleringen

Israel dödade Baha Abu al-Ata i ett flyganfall.
Israelisk raket slår ner i Gaza tidigt på torsdagen.Foto: ADEL HANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Raketer avfyras från Gazaremsan mot Israel på onsdagen.Foto: KHALIL HAMRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Den palestinska militanta gruppen Islamiska jihad har gått med på vapenvila med Israel, rapporterar Reuters.

Totalt 32 palestinier, varav minst en tredjedel ska vara civila, har dött under de senaste två dygnen. 

Samtidigt har stora delar av södra Israel paralyserats av hundratals raketer.

Vapenvilan trädde i kraft halv fyra på torsdagsmorgonen lokal tid, uppgav Islamiska jihads talesperson Musam Al-Braim. Det hade då gått 48 timmar från att Israel dödat en av den väpnade gruppens ledare, Baha Abu al-Ata, i ett flyganfall.

Missilbeskjutningen mellan Israel och Gaza som föranledde vapenvilan beskrivs som den värsta på flera månader, rapporterar Reuters.

Stort antal döda civila

Tidigare på torsdagen dödades sex personer ur en palestinsk familj i en israelisk missilattack. Ytterligare tolv skadades. Enligt uppgifter från sjukvårdspersonal och boende var alla civila, uppger Reuters.

En talesperson för den israeliska militären uppgav att man utreder händelsen, som ska ha hänt när man besköt Gaza för att stoppa deras raketer.

En egyptisk statstjänsteman bekräftar för Reuters att en överenskommelse om vapenvila har nåtts. Israel har inte kommenterat uppgiften, men företrädare har tidigare sagt att man går med på eldupphör om Islamiska jihad slutar skjuta.

Experten om konflikten mellan Israel och Palestina

Experten Anders Persson berättar om konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.