Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt kaos i KD: Han hade blivit sparkad

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning.
Lars Adaktusson. Foto: OLLE SPORRONG
Ebab Busch Thor.Foto: OLLE SPORRONG
Lars Adaktusson. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kristdemokraternas valberedning ville peta Lars Adaktusson från partitoppen, uppgav Aftonbladet på onsdagskvällen.

Uppgifterna bekräftas för både Ekot och Expressen på torsdagsmorgonen.

Men Adaktusson hävdar att det inte stämmer – och säger att han själv har tagit initiativet till att lämna topposterna.

Lars Adaktussons tid som toppolitiker i KD är snart över. Partiets valberedning ville få bort honom som andre vice ordförande och som medlem av partistyrelsen, sade flera partikällor till Aftonbladet på onsdagskvällen. 

Bakgrunden är att valberedningen skulle sakna förtroende för Adaktusson efter dennes kontroversiella röstande i abortfrågor i EU-parlamentet.

Lars Adaktusson förnekar Aftonbladets uppgifter. Han säger att han självmant lämnar partitoppen.

– Initiativet har hela tiden varit mitt, säger Lars Adaktusson till Expressen.

I en intervju med Expressens Torbjörn Nilsson som publicerades på onsdagen sade Lars Adaktusson att han inte ställer upp för omval eftersom han inte känner tillräckligt stöd från partiledningen.

Uppgifter: Lars Adaktusson petades

Men på torsdagsförmiddagen bekräftar en källa nära valberedningen för Expressen att Lars Adaktusson – och även partiledningen – fick information om att han skulle petas redan i helgen. 

– Valberedningen sammanträdde förra fredagen. Lars Adaktusson hade möjlighet att delge information till valberedningen inför det mötet, vilket han valde att inte göra. Bilden i valberedningen i fredags var tydlig, där fanns inget stöd för honom att fortsätta. Den informationen fick han under helgen. 

Uppgiftslämnaren hävdar samtidigt att Lars Adaktussons påstående nu om att han självmant tagit initiativet att kliva av är ”hans sätt att krishantera”.

Adaktusson: ”Initiativet är mitt eget”

Men till Expressen säger Lars Adaktusson bestämt att det hela skett på hans eget initiativ.

– Ingen i valberedningen har meddelat mig att de inte har förtroende för mig. Det här initiativet är mitt eget, hävdar Lars Adaktusson.

– Valberedningens arbete pågår och det är inte förrän november de presenterar något. I den dialog vi har haft har de sagt att de inte tagit några beslut överhuvudtaget.

Valberedningens ordförande Torsten Larsson kommenterade på onsdagskvällen:

– Lars Adaktusson har i dag meddelat att han inte står till förfogande för omval vid rikstinget. Det är det konstaterande jag som valberedningens ordförande nu har att arbeta vidare utifrån.

– Vilka diskussioner valberedningen har haft, eller vilka kontakter och samtal som förts under arbetets gång, är inte offentligt. Valberedningen kommer att presentera nomineringarna i god tid innan rikstinget i november.

Informerade partiledningen

Adaktusson fick hård kritik när hans röstmönster i abortfrågor i EU-parlamentet uppmärksammades av Dagens Nyheter. Det slog också mot KD i EU-valets slutspurt.

I P1-morgon på torsdagen utvecklar han sitt resonemang om hur han röstade i EU-parlamentet i abortfrågorna. Han hävdar att han informerade partiledningen:

– Under de här fyra åren har jag inte fått några anmärkningar från partiledaren eller ledningen om mitt sätt att rösta, säger Lars Adaktusson till P1-morgon.