Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: V-krav hotar S samarbete med Annie Lööf

Nooshi Dadgostar om förhandlingarna med S.
Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen ställer hårda krav...
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
...på Socialdemokraterna och dess nya partiordförande Magdalena Andersson...
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
...vilket skulle kunna äventyra S goda relation till Annie Lööfs Centerpartiet, befarar S-källor.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har inte rört sig framåt, och nu växer frustrationen inom S över situationen som ter sig allt mer mardrömslik för Magdalena Andersson.

Enligt uppgifter till Expressen är Vänsterpartiets krav så långtgående att Centerpartiet skulle bryta samarbetet med S.

– Vi är beredda att göra mycket, men kan inte lösa ut det här på ett sätt som innebär att vi förlorar Centerpartiet, säger en regeringskälla.

Samtidigt höjs nu S-röster ute i partilandet som vill att Magdalena Andersson ökar trycket på Annie Lööf och Centern.

Det blev ett brutalt uppvaknande för Socialdemokraterna efter partiets kongress och valet av Magdalena Andersson, som skedde för knappt två veckor sedan. 

Euforin och den väldigt positiva stämningen kring framtiden som då fanns i partiet, har utbytts mot rynkade pannor och ljudliga suckar.

– Det är ett väldigt svårt läge nu, säger en regeringskälla med insyn. 

Låsningen inom Magdalena Anderssons tilltänkta regeringsunderlag, med Vänsterpartiet på ena sidan och Centerpartiet på den andra, är så stark att många inom S ledarskikt nu frågar sig hur det ska gå att lösa ut – och framförallt hur man ska kunna regera landet på det här underlaget.

Intensiva förhandlingar

Vänsterpartiet kräver en uppgörelse som garanterar att partiets isolering under de senaste åren bryts, och att partiet ges inflytande och släpps in till förhandlingsbordet på lika villkor som Centerpartiet. Exakt vad uppgörelsen mer konkret skulle slå fast är ännu oklart, men enligt källor är det så pass långtgående att man inom S gör bedömningen att man omöjligen kan gå med på det. 

För S är det helt centralt att agera på ett sätt som bibehåller partiets manöverutrymme och möjlighet att samarbeta eller rentav regera med Centerpartiet. 

Förhandlingarna mellan S och V har varit intensiva de senaste dagarna, men trots det inte rört sig framåt nämnvärt, enligt källor med insyn. 

– Vi befinner oss där vi började, och problemet är att det Vänsterpartiet kräver är av sådan karaktär att Centerpartiet inte skulle acceptera en regering som vilar på en sådan uppgörelse, säger en källa.

Stor irritation

Från S-håll uttrycks stor irritation över att Vänsterpartiet fokuserar på samarbetsformer och garantier om inflytande, i stället för de sakpolitiska krav på höjda garantipensioner och slopad karensdag. 

– Det är inte i sakfrågorna det sitter fast. Där är vi beredda att göra ganska mycket, säger en med insyn.

Samtalen sker också under stor tidspress. I alla fall för S del. Magdalena Andersson ska lämna en delrapport till talmannen under fredagen, för att sedan slutrapportera hur sonderingsuppdraget gått på måndag klockan 13.

Efter det kan en statsministeromröstning, där stödet för Andersson ska prövas, hållas på onsdag.

Just nu är det tydligt att fokus i S är på att få Magdalena Andersson vald till statsminister och en ny S-ledd regering på plats, medan man saknar svar på det som väntar sen: Hur man ska kunna regera och driva igenom sin politik.

– Det är den stora frågan, men nu får vi lösa ut detta och sedan hanka oss fram till valet, säger en regeringskälla.

Nya pressen på S

Centerpartiet, som sagt sig vilja släppa fram Andersson som statsminister, har också sagt sig vilja gå i opposition efter statsministeromröstningen. Man har också sagt att man inte kommer verka för att regeringens politik går igenom om den är förhandlad med Vänsterpartiet.

Och som matematiken ser ut i riksdagen innebär det att Magdalena Andersson riskerar att åka på en lång rad politiska bakslag i riksdagen fram till valet.

För M, SD och KD är största konstellation i riksdagen så länge inte S och MP har med sig både C och V – vilket alltså C är helt ointresserade av.

Och veckans historiska besked, att M och KD för första gången förhandlat fram ett gemensamt budgetalternativ med SD, sätter ytterligare press på S.

Men trots det är man från S mycket försiktiga med att bolla över ansvaret på Centerpartiet och Annie Lööf och sätta press på C att ompröva relationen till V.

– Man måste se till den resa Centern gjort och ansvaret de tagit. Och det finns starka krafter i C som redan tycker hon (Annie Lööf) gått för långt, säger en regeringskälla. 

Man menar också från S-håll att Centerledningen har mjuknat när det gäller V, och att C använder ett annat språkbruk om V i dag än för ett år sedan. Förhoppningen är att låsningen ska mjukna ytterligare efter valet, under den regeringsbildning som då väntar. 

”Våga syna C”

Men utanför partikansli och riksdagskorridorer finns det dock de inom S som hoppas att Magdalena Andersson tydligare ska sätta press C. 

En av dem är Göran Greider, tung opinionsbildare i partiet och chefredaktör för den fristående socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten. 

– Socialdemokraterna måste våga syna Centerpartiet, de har ingen annanstans att gå. Det var Stefan Löfvens problem, han vågade inte pressa Centern i någon fråga, men det kanske Magdalena Andersson med sin lite rakare stil vågar göra. Om Centerpartiet skulle ta ett kliv mot samarbete med Ulf Kristersson, då faller hela den retorik som de har drivit i åratal. Det skulle skapa en känsla av hyckleri som blir svår att hantera, säger han. 

– Vanliga centerväljare har inte den syn på Vänsterpartiet som Annie Lööf eller Martin Ådahl har. Jag tror att många till och med skulle välkomna någon form av öppet samarbete. Centerpartiet har intagit en sådan oförsonlig attityd som inte speglar väljarnas verklighet. Det är egendomligt att fortsätta tala om mittens rike, det existerar helt enkelt inte, säger Göran Greider. 


LÄS MER: Nyamko Sabuni: ”Jag känner att jag har partiet i ett starkt grepp”

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Dags för slutakten i det rödgröna dramat

LÄS MER: Kravet på Lööf: Håll V utanför – annars lämnar jag


LYSSNA PÅ SENASTE ”POLITIKRUMMET” PÅ SPOTIFY HÄR.

LYSSNA PÅ SENASTE ”POLITIKRUMMET” PODPLAY HÄR.

Expressens politikredaktion gör podden Politikrummet. Från vänster: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld. Nytt avsnitt varje tisdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Se även:

Magdalena Andersson: ”Jag är redo att göra eftergifter” 

Har inlett förhandlingar med Vänsterpartiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.