Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: USA spionerade på svensk försvarsindustri

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ett Jas 39 Gripen.
Foto: Epa / EPA
Ett av målen uppges ha varit det svenska Gripen-programmet.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN
USA:s försvarshögkvarter Pentagon.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska underrättelsetjänsten, NSA, spionerade på Saab och andra aktörer inom såväl svensk som dansk försvarsindustri, rapporterar Danmarks radio.

Ett av målen uppges ha varit det svenska Gripen-programmet.

Enligt radiokanalens uppgifter ska avlyssningen ha skett från Amager söder om Köpenhamn.

Danmarks radio har talat med flera källor med insyn i en pågående avlyssningsskandal inom Forsvarets Efteretningstjenste (FE) – Danmarks motsvarighet till Försvarets radioanstalt, FRA.

Enligt radiokanalens uppgifter ska den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ha bedrivit spionage mot flera mål från en bas på danska Amager. Bland målen fanns den danska försvarskoncernen Terma – och Saab.

Flera av källorna pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen för spioneriet, enligt DR.

Spionerade under upphandling av stridsplan

NSA:s spionage ska ha inträffat i samband med att den danska staten upphandlade nya stridsflygplan, där Saabs Gripen-plan var med i förhandlingarna.

Saab drog sig dock ut innan slutförhandlingarna. I stället köpte Danmark plan av typen F-35-stridsflygplan, rapporterar DR.

– NSA har använt kabelsamarbetet till målinriktat spionage mot Danmarks närmaste allierade och tidigare även mot danska intressen och mål, säger en källa till Danmarks Radio.

Radiokanalen kan dock inte bekräfta om spionaget var kopplat till upphandlingen, eller om hemlig information läckt från affären.

Saab: ”Finns ett väldigt stort intresse”

Mattias Rådström är presschef på Saab. Han vill inte uttala sig om vad han kallar ”spekulationer” eller specifika ärenden.

– Däremot kan vi säga att vi jobbar rent generellt rigoröst med vår säkerhet för att skydda oss, det är ett ständigt pågående arbete naturligtvis. Det är en stor skillnad mellan att det finns aktörer som försöker spionera på oss, och huruvida man lyckas, säger han till Expressen.

– Vi vet att det finns ett väldigt stort intresse, det är naturligt när man gör så pass avancerade flygplan som Saab gör.

Använde fiberkablar

Under perioden 2012 till 2014 upprättade NSA sitt datacenter på Amager. 

Underrättelsetjänsten ska ha använt sig av internationella fiberkablar för att bedriva avlyssningen, enligt DR:s uppgifter. Kablarna i Danmark löper även till Sverige, USA, England och Tyskland.

NSA använde sig även av programmet XKeyscore, som gör det möjligt att granska stora mängder data i fiberkablar med hjälp av sökord. Redan 2013 avslöjade visselblåsaren Edward Snowden att NSA använder sig av systemet.

Kinesisk spion utvisas efter Säpos krav

Dömdes för spionage 2018 • Släpptes från fängelset tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.