Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: USA planerade att döda Soleimani i 18 månader

Dödade toppgeneralen: Det här var Qassem Soleimani
Dådet mot Qassem Soleimani höll på att blåsas av. Foto: ENEI.IR / AP TT NYHETSBYRÅN
USA har funderat på att döda den iranske befälhavaren Qassem Soleimani i 18 månader. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

I 18 månader funderade USA på att döda den iranske befälhavaren Qassem Soleimani, enligt uppgifter. 

Redan i maj förra året gavs förslaget att ta toppmilitärens liv för att sätta Iran ur spel – och stoppa landets växande aggression mot USA.

Det rapporterar New York Times (NYT). 

Redan i maj intensifierades USA:s intresse för Qassem Soleimani och var han befann sig. Detta efter att stämningen mellan Iran och USA hårdnat då fyra oljetankrar attackerats, enligt NYT. 

Donald Trumps säkerhetsrådgivare, John R. Bolton, valde då att under stort hemlighetsmakeri ställa frågan kring hur man bäst stoppar iransk aggression, till militär och säkerhetstjänster. 

Svaret blev: ”Döda Qassem Soleimani”.

Detta skriver NYT i ett långt reportage om USA:s stora intresse för den iranske militären. 

Rekryterade spioner

I september började amerikansk militär och specialstyrka diskutera en möjlig plan för att oskadliggöra Soleimani. För att samla information kring sitt potentiella mål valde man nu att jobba för att rekrytera agenter till sju olika enheter – syrianaska armén, Quad Force i Damaskus, flygplatserna i Damaskus och Bagdad och terrorgrupperna Kata'ib Hezbollah och Hezbollah i Damaskus. 

Enligt NYT började en bild av en man med högt satta säkerhetsprinciper framgå snart efter att man börjat övervaka Soleimani. 

Qassem Soleimani klev aldrig in i ett flygplan förrän precis innan det skulle lyfta. Då kom han inkörandes på flygplatsen omgiven av säkerhetsvakter. Han satt alltid längst fram för att komma först av planet och köpte oftast flera flygbiljetter för att förvirra eventuella fiender. 

Skrattade åt vännens varning 

Så gick det till även den 3 januari när USA till slut bestämde sig för att fullfölja sina planer och döda Irans näst mäktigaste man. 

På nyårsdagen flög Qassem Soleimani till Damaskus och körde sedan till Libanon för att möta Hizbollah-ledaren, Hassan Nasrallah. Nasrallah varnade då sin vän för att amerikanerna kunde vara honom på spåret. 

Efter att amerikanska medier upprepade gånger publicerat bilder på Soleimani menade Nasrallah att de ”fixerade” sig vid honom. 

Qassem Soleimani hade varit på besök hos terrorstämplade Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah när han dödades den 3 januari i år. Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK / AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

– Det här var mediala och politiska förberedelser för lönnmordet på honom, har Nasrallah sagt efter Qassem Soleimanis död, skriver NYT

Men enligt Nasrallah la aldrig Soleimani någon större vikt vid varningen. Istället skrattade han och sa att han hoppades på att få dö som en martyr. 

Samma dag rapporterade CIA att man upptäckt en så kallad mosaikeffekt i Soleimanis beteende. Små bitar av information som tillsammans indikerar att den iranske toppgeneralen mobiliserar proxy-trupper i Libanon, Yemen och Irak för att attackera amerikanska ambassader. 

Höll på att blåsa av attacken 

Efter attacken mot USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad på nyårsafton blev informationen om ytterligare potentiella attacker det som fick bägaren att rinna över – trots brist på bevis om att Soleimani faktiskt planerade en attack mot USA. 

Men uppdraget att döda generalen var inte många minuter från att avbrytas då han sin vana trogen anlände till flygplanet från Damaskus till Bagdad bara sekunder innan planet lyfte.

Klockan 12.36 landade planet i Bagdad och Soleimani var först ut tillsammans med sitt entourage. Abu Mahdi al-Muhandis, ledare över flera militanta grupper med anknytningar till Iran, anslöt sig till gruppen när de lämnade flygplatsen i två bilar. 

Amerikanska drönare av modellen MQ-9 Reaper följde fordonen och klockan 12.47 träffades de av flera missiler. Tio personer dog i attacken. En av dem var Qassem Soleimani. 

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.