Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: USA kan slå ut ryska elnätet

New York Times: USA har placerat skadliga program i ryska elnätet.
En del tjänstemän säger att den amerikanska offensiven är en signal till Ryssland – andra att USA förbereder sig om den ryske presidenten Vladimir Putin skulle bli mer aggressiv.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Förra året gav Donald Trump nya direktiv till det amerikanska cyberkommandot. Efter det har de digitala operationerna mot Ryssland blivit allt mer offensiva, enligt New York Times.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett gammalt kärnkraftverk i Moskva. USA planerar slå ut det ryska elnätet om det blir en konflikt.
Foto: Alexey Popov

USA har placerat skadliga program i det ryska elnätet – redo att slå ut systemet om en konflikt bryter ut mellan Washington och Moskva.

Det skriver New York Times. 

– Det har blivit mycket, mycket mer aggressivt det senaste året, säger en högt uppsatt tjänsteman till tidningen. 

Dagligen pågår ett digitalt kallt krig mellan Washington och Moskva. Och just elnäten har länge varit ett lågintensivt slagfält, skriver New York Times.

I alla fall sen 2012 har amerikanerna placerat koder i det ryska elnätets kontrollsystem, enligt flera tjänstemän som tidningen har pratat med. USA inrikessäkerhetsdepartement har också i flera år varnat för att Ryssland installerat skadlig kod som kan slå ut amerikanska kraftverk, olje- och gasledningar eller vattenförsörjning i en framtida konflikt.

Offensiv digital strategi i USA

Men nu har USA:s strategi blivit allt mer offensiv.

Det säger de tjänstemän som New York Times har intervjuat under en period av tre månader. Man har placerat skadlig kod i det ryska systemet på ett djup och med en aggressivitet som inte synts tidigare, enligt tidningen. Det uppges vara tänkt dels som en varning – dels som ett sätt att faktiskt försöka slå ut delar av det ryska elnätet om en konflikt bryter ut.

– Det har blivit mycket, mycket mer aggressivt det senaste året. Vi gör saker på en skala vi aldrig övervägde för några år sen, säger en högt uppsatt tjänsteman till New York Times.

Det hela tog fart förra sommaren, när USA:s president Donald Trump gav det amerikanska cyberkommandot nya – hemligstämplade – direktiv. Det har gett myndighetschefen, general Paul M. Nakasone, större möjlighet att utföra offensiva digitala operationer utan att först få dem godkända av presidenten, skriver New York Times.

Trumps rådgivare: Ni får betala

Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare, John R Bolton, sa tidigare i veckan att USA nu breddar sitt arbete med potentiella digitala mål.

– För att säga till Ryssland, eller någon annan som håller på med cyberoperationer mot oss: Ni kommer att få betala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.