Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Regeringen ense med C och L om försvaret

De borgerliga partiernas företrädare i Försvarsberedningen meddelade på en pressträff att de lämnar beredningen.
Foto: NAINA HELèN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

En uppgörelse om försvaret är nära, skriver DN. 

Enligt källor till tidningen är regeringen ense med Liberalerna och Centerpatiet om mer pengar till militären. 

SvD – som har samma uppgifter – skriver att finansieringen ska göras genom skattehöjningar. 

Tidigare i år kom rapporter om att uppgörelsen riskerade att brista – orsaken var att de borgerliga partierna inte tycker att Socialdemokraterna gett besked om hur mycket anslagen ska höjas. 

M, C, KD och L valade då att lämna försvarsberedningen i protest. 

Men regeringen ska nu vara beredd att ”bita i det sura äpplet” och nå en överenskommelse med C och L i förhandlingarna för att inte fyrpartiöverenskommelsen ska spricka, skriver DN. 

Enligt DN har regeringen och Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om att höja anslaget med fem miljarder kronor år 2022. Tidningen skriver också att Centerledaren Annie Lööf vill ha med en skrivning som gäller att beredningens ekonomiska nivåer ska gälla fram till 2025. 

Svenska Dagbladet rapporterar samma uppgifter och att finansieringen ska göras genom skattehöjningar. 

Uppgifter: Regeringen ense med C och L om försvaret

Totalt är det ett tillskott på 15 miljarder som gäller åren 2023–2025. 

– Vi kommenterar inte pågående budgetarbete, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson till DN.

De pågående förhandlingarna gäller i första hand statsbudgeten för 2020 men inkluderar anslag till försvaret för 2021 och 2022. 

I Försvarsberedningen ingick samtliga åtta riksdagspartier, men den 10 maj kom alltså beskedet att de borgerliga partierna lämnat beredningen. Orsaken var att Socialdemokraterna inte ville binda sig vid en försvarsbudget och därför krävde partiet reservationer mot den planerade kostnaden på 84 miljarder svenska kronor för att förstärka det militära försvaret. 

I en granskning gjord av Dagens Nyheter framgick att det låg en maktkamp i Stefan Löfvens regering bakom det historiska sammanbrottet.

– Det var rena kalabaliken hos Socialdemokraterna. De hade ingen som helst beredskap för att det skulle gå så här, sa KD:s Mikael Oscarsson, som lämnade beredningen, till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.