Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Ukrainsk journalist kidnappad

Kriget i Ukraina – senaste nytt.
Viktoria Roschina kan ha kidnappats.
Viktoria Roschina har rapporterat om kriget sedan starten.
Roschina ska ha varit på väg mot den sönderbombade staden Mariupol när hon försvann.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Den ukrainska journalisten Viktoria Roschina saknas sedan förra helgen.

Enligt uppgifter i internationella medier kan hon ha kidnappats – av den ryska säkerhetstjänsten.

Hennes arbetsgivare vädjar nu till omvärlden om hjälp.

Uppgifterna publicerades först i ukrainska medier, har citerats i internationella medier och återfinns också hos European federation of journalists, den största organisationen för europeiska journalister.

Viktoria Roschina ska ha befunnit sig i den ockuperade hamnstaden Berdjansk i sydöstra Ukraina vid tiden för försvinnandet. Enligt Hromadske, som är hennes arbetsgivare, jobbade hon på en story om de ryska truppernas förflyttningar i städerna Zaporizjzja och Donetsk när den påstådda kidnappningen ska ha ägt rum. Hennes plan ska ha varit att ta sig till den numera sönderbombade staden Mariupol i östra Ukraina, när kollegerna tappade kontakten med henne.

Enligt vittnesuppgifter som arbetsgivaren refererar till ska hon senast ha sett förra lördagen, den 12 mars. Hennes arbetsgivare hade senast kontakt med henne kvällen innan.

Enligt arbetsgivaren ska den ryska säkerhetstjänsten ha fört bort Roschina den 15 mars, alltså i tisdags.

https://twitter.com/Hromadske/status/1504831775830335488?ref_src=twsrc%5Etfw

Arbetsgivaren uppger vidare att man gjort egna försök att få henne frisläppt, men att det inte gett resultat och att man därför vädjar till det ukrainska och internationella samfundet att göra påtryckningar för att få Viktoria Roschina fri.

”Djupt oroade över försvinnandet”

Den amerikanska och ideella organisationen CPJ (Committee to protect journalists), som jobbar för att främja pressfrihet och säkra journalisters rättigheter, har gjort följande uttalande:

– Journalister som belyser situationen i Ukraina ska inte vara måltavlor. Vi är djupt oroade över hennes försvinnande och uppmanar alla som har information om var hon kan befinna sig att träda fram.

Enligt CPJ har fyra journalister dött sedan kriget i Ukraina startade. Utöver Viktoria Roschina ska ytterligare en journalist vara försvunnen.

https://twitter.com/OstapYarysh/status/1504838533411971072?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504838533411971072%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmar%2F18%2Frussia-ukraine-war-latest-news-biden-to-warn-xi-against-backing-putin-as-russian-military-offensives-falter-live%3Fpage%3Dwith3Ablock-6234b90e8f0832c62ade12a8

Se omtalade kuppen i rysk stats-tv

Redaktören sprang in med skylt: ”Nej till krig – tro inte på propaganda”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.