Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Ryssland har lämnat Lyman i Donetsk

CNN:s Nick Paton berättar om situationen kring staden Lyman i östra Ukraina.
Lyman i norra Donetsk-regionen beskrivs som ett viktigt fäste för Moskva.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska trupper uppges ha tagit sin i Lyman under lördagen. Arkivbild
Foto: David Goldman / TT NYHETSBYRÅN

Ukrainska styrkor har tagit sig in i den ukrainska staden Lyman, som är under rysk kontroll sedan i våras, rapporterar AFP, med hänvisning till ukrainsk militär.

Rysslands försvarsdepartement uppger nu att deras styrkor helt har lämnat staden, enligt Reuters.

Ukrainska företrädare har tidigare berättat att ryska soldater har varit fast i staden.

Den ukrainska staden Lyman, som ligger cirka 16 mil sydost om Ukrainas näst största stad Charkiv, ockuperades av Ryssland i början av invasionen och har varit under rysk kontroll sedan dess. 

På lördagen uppgav den ukrainska militären att Ukraina hade omringat de ryska styrkorna i staden – och en tid senare att man var inne i staden. 

Kort därefter meddelade Rysslands försvarsdepartement att deras styrkor helt har lämnat. 

Lyman i norra Donetsk-regionen beskrivs som ett viktigt fäste för Moskva och enligt de ukrainska uppgifterna befinner sig cirka 5 000-5 500 ryska soldater i staden.

Men antalet inringade trupper kan ha minskat på grund av dödsfall eller att soldater bryter sig ur inringningen, rapporterar Reuters med hänvisning till ukrainska uppgifter. 

– Vissa ger sig, de har många döda och skadade, men operationen är inte över än, sade Serhii Cherevatyi, talesperson för den ukrainska militären, till Reuters, när ukrainska trupper hade omringat staden. 

”Ryssar som inte lyckades fly är fångar”

Anton Gerashchenko, den ukrainska inrikesministerns talesperson, har publicerat en video på Twitter med texten: 

”Lyman är helt omringad. Alla ryssar som inte lyckades fly är fångade.”

Videon uppges visa ukrainska trupper som tejpar fast sin flagga över en skylt i stora gula och blå bokstäven som markerar vägen in i staden. Den har inte verifierats av någon oberoende part. 

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1576154330717044736

Ingår i Putins annektering

Lyman ligger i Donetsk-regionen som är en av de fyra regioner som annekterades av Ryssland under president Vladimir Putins tal på fredagen. 

Den ryske presidenten sade att Ryssland inte kommer att förråda de ukrainska områdena och att invånarna kommer att tillhöra den ryska befolkningen ”för alltid”.

– Folket i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja blir våra medborgare, och de blir det för alltid, sade Putin följt av applåder.

Se även:

på fredagen lade Putin skulden på väst för allt som händer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.