Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: UD agerade direkt mot Anna Lindstedt

Anna Lindstedt har varit ambassadör i Peking sen 2016.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Angela Gui, dotter till förläggaren Gui Minhai, tyckte att stämningen blev hotfull när hon mötte affärsmännen.Foto: PRIVAT

När uppgifterna om Angela Guis möte med kinesiska affärsman kom fram agerade svenska UD direkt.

Pekingambassadören Anna Lindstedt kallades hem omedelbart, enligt Dagens Nyheter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en källa till tidningen.

Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, utreds av Säpo. Detta efter att hon arrangerat möten mellan Angela Gui – dotter till den fängslade svenskkinesiska bokförläggaren Gui Minhai – och affärsmän från bland annat Kina under två dagar i januari.

Mötet ägde rum på hotell Sheraton i Stockholm. Angela Gui flög från Storbritannien till Sverige på Lindstedts iniativ, och ska där ha blivit pressad av affärsmännen att hålla tyst om hon ville att hennes far någonsin skulle släppas.

Anna Lindstedt kallades hem direkt

Den svenska ambassadören ska ha agerat utan UD:s vetskap.

Sen Angela Gui själv skrev om mötet på sin hemsida har det stormat rejält kring Anna Lindstedt. Och nu kan DN avslöja att UD agerade direkt när de blev kontaktade av bokförläggarens dotter.

Lindstedt kallades omedelbart hem från Peking, skriver tidningen.

Den 31 januari påbörjade UD sin interna utredning, något som enligt DN ses som en kraftfullt åtgärd.

– Historien ansågs mycket allvarlig, och reaktionen blev omedelbar. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en källa som enligt DN har god insyn i fallet.

Säpo utreder ambassadören

Efter åtta dagar pausades dock utredningen. Då tog Säpo över, för att utreda om Anna Lindstedt kan ha gjort sig skyldig till egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

UD:s utredning kommer att återupptas om Säpo lägger ner sin förundersökning.

Ambassaden i Kina har nu fått en tillförordnad chef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.