Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra pojkar räddade från grottan

Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Tossathep Boonthong, chef över Chiang Rai-provinsens hälsodepartement under presskonferensen.
Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI /EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONGMANAT TASIRI / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Efter femton dagar i fångenskap – nu har fyra av fotbollspojkarna räddats ur grottan i Thailand.

Det uppger nyhetsbyrån Sky News under söndagseftermiddagen.

Doktorn inne i grottan bestämde sig för att rädda de friskare pojkarna först, för att i ett senare skede föra ut de sjukare pojkarna och till sist tränaren, rapporterar CNN. 

Enligt uppgifter från thailändska medier ska de två första, ännu oidentifierade, pojkarna ha kunnat promenera själv mot det fältsjukhus som satts upp utanför grottan.

Under söndagskvällen lokal tid ska fyra pojkar ha räddats ur grottan, och minst tre av dem har förts till ett sjukhus som ligger ungefär en timme från platsen, rapporterar CNN. 

Filmklipp från området utanför grottan visar hur den första av de räddade pojkarna förs i väg i helikopter. 

Här förs den första av de räddade pojkarna i väg med helikopter.
Foto: Big Grien Media

Motstridiga uppgifter om antalet räddade pojkar har under dagen figurerat i medier världen över, men räddningsgruppen bekräftar nu att fyra pojkar har kunnat föras ut ur grottan. 

Enligt en presstalesperson på plats vid grottan har räddningsarbetet för tillfället stoppats, och man meddelar att ett möte ska hållas kl 21.00 lokalt tid för att utvärdera säkerhetsläget för den kommande räddningsinsatsen som planeras att börja inom tio till 20 timmar, rapporterar AP. 

Situationen för pojkarna som fortfarande är fast i grottan är fortsatt allvarligt, med anledning av en hotande syrebrist. 

Doktorn inne i grottan bestämde sig för att rädda de mer friska pojkarna först, för att i ett senare skede föra ut de sjukare pojkarna och till sist tränaren. Detta för att ingjuta mod i de som lämnas kvar i grottan, rapporterar CNN.

Kom tio minuter efter varandra

Den första pojken som räddats ur grottmassivet kom ut klockan 5:40, lokal tid, medan den andre promenerade ut tio minuter senare, skriver Khao Sod English. På plats fanns, utöver läkare och annan sjukvårdspersonal, även en nödhelikopter, uppställd på den intilliggande fotbollsplanen Baan Chong.

Vid 14-tiden bekräftade även de thailändska myndigheterna att två pojkar kommit ut levande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

13 team redo att ta hand om pojkarna

Sammanlagt finns det tretton medicinska team utanför grottan redo att ta hand om pojkarna när de eskorteras ut, skriver den brittiska tidningen The Guardian. Varje team har tillgång till både helikopter och ambulans.

https://twitter.com/Howardrjohnson/status/1015930380531032064

En sjukhuskälla uppger att 30 akutläkare, plus ytterligare fem läkare, står till förfogande i räddningsinsatsen.

Sammanlagt är det tolv pojkar, mellan 11 och 16 år, samt deras 25-årige tränare, från ett fotbollslag, som har suttit fångna i grottmassivet i norra Thailand under två veckors tid.

Donald Trump twittrar

Under söndagseftermiddagen twittrade den amerikanske presidenten Donald Trump om den pågående räddningsinsatsen:

”USA arbetar väldigt nära Thailand för att hjälpa till att få ut alla barnen ur grottan och till säkerhet. Mycket modiga och begåvade människor”, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1015947163292008451

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.