Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Tunga V-toppar nobbar kongressen – för att stötta Ohly

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anki Ahlsten har lämnat en intern skrivelse till VU där man, enligt uppgifter till Expressen, kritiserar partiets behandling av Ohly.
Foto: Vänsterpartiet Östergötland

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly lämnade partiet i protest när partiledningen stängde av honom efter anklagelser om sexuellt ofredande.

Nu backas han av en rad tidigare V-toppar som enligt uppgift till Expressen nobbar den kommande partikongressen till stöd för Lars Ohly. 

– Jag har lämnat en intern skrivelse till VU, i övrigt vill jag inte kommentera, säger tidigare partisekreteraren Anki Ahlsten som uppges vara en av dem som står över kongressen. 

”Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge. En del har tolkat min tystnad som om jag erkänt att jag begått övergrepp eller är skyldig till sexuella trakasserier. Det har jag inte erkänt och det är jag inte skyldig till. Men jag betedde mig olämpligt och ångrar mig djupt”, skrev Lars Ohly i den debattartikel som aviserade att han lämnar Vänsterpartiet i början av året. 

Det var i samband med Metoo-upproret i höstas som Vänsterpartiets förre partiledare anmäldes för sexuellt ofredande av en partikollega. 

Lars Ohly har efter höstens händelser både lämnat Vänsterpartiet och posten som ordförande för organisationen Funktionsrätt Sverige.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Vänsterpartiet reagerade på anklagelserna genom att stänga Lars Ohly ute från alla partiarrangemang - och Ohly svarade med att säga upp medlemskapet efter 39 år. 

"Marken försvann under mina fötter när dessa hugg utdelades"


LÄS MER: Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest 


Men nu får den tidigare V-ledaren stöd internt i partiet av tidigare tunga kvinnliga toppar. Enligt uppgift till Expressen ska en rad namnkunniga vänsterpartister valt att nobba inbjudanden till Vänsterpartiets kommande kongress i Karlstad den 9-11 februari som en aktion mot hur Lars Ohly har behandlats av partiledningen. 

En av dem ska vara Ulla Hoffmann, partiets tillförordnade ordförande under ett år mellan Gudrun Schyman och Lars Ohly. 

– Jag vill inte kommentera uppgiften, svarar Ulla Hoffmann i mejl. 

Tidigare partisekreterare har framfört stöd för Ohly 

Alice Åström, Vänsterpartiets tidigare vice partiordförande och Ann-Cristine (Anki) Ahlsten, Vänsterpartiets partisekreterare mellan 2006 och 2012, ska enligt uppgift stå bakom en intern skrivelse där man reagerar på behandlingen av Ohly. 

– Jag har tillsammans med Alice Åström lämnat en skrivelse till VU, det är en intern skrivelse, i övrigt vill jag inte kommentera. Men det stämmer, jag ska inte åka till kongressen, säger Anki Ahlsten.

Handlar det om ett stöd för Lars Ohly?

– Jag vill inte diskutera mer, det är en intern skrivelse till VU. 

Pernilla Zethraeus, tidigare partisekreterare i V nobbar också kongressen i år. Zethraeus säger att hon gör det av praktiska medicinska skäl, hon har svårt att ta sig till Karlstad - men uttalar också sitt stöd för Lars Ohly. 


"Jag tycker att det är beklagligt att det inte gick att hantera på ett sätt så att han kände att han kunde vara kvar som medlem." säger Pernilla Zethraeus om lars Ohly.
Foto: JOCKE BERGLUND / JOCKE BERGLUND EXPRESSEN

– Jag tycker att det är beklagligt att det inte gick att hantera på ett sätt så att han kände att han kunde vara kvar som medlem. Det säger jag utan att på något sätt vilja förringa kränkningar mot kvinnor. Metoo-rörelsen är det absolut viktigaste som har hänt på länge. Att lösa personrelaterade konflikter är komplicerat och i det här fallet blev det en väldigt beklaglig utgång. Lars Ohly är naturligtvis en resurs, säger Pernilla Zethraeus.

Har du framfört ditt stöd till Lars Ohly personligen?

– Ja, det har jag. 

Lars Ohly vill inte kommentera. 

Ulla Andersson lämnar partistyrelsen

Under tisdagen meddelade Ulla Andersson, vice partiordförande i Vänsterpartiet, att lämnar partistyrelsen. Anledningen är att arbetsbelastningen har varit för stor. 

Nyligen berättade partiet att hon är sjukskriven för utbrändhet. Nu meddelas att hon snart är tillbaka igen – men att hon drar ner på tempot, och därför inte kommer kandidera till fortsatta uppdrag för partistyrelsen. 


Ulla Andersson har tidigare meddelat att hon lämnar partistyrelsen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sitt uppdrag som partiets ekonomisk-politiska talesperson kommer hon däremot att fortsätta med. 

"Nu ska jag koncentrera mig på min uppgift som ekonomisk-politisk talesperson och på fortsatta förhandlingar med regeringen", säger hon i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.