Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump-ministern tvingades bort från posten

Kirstjen Nielsen och Donald Trump.Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kirstjen Nielsen avgår som inrikessäkerhetsminister. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kirstjen Nielsen, inrikessäkerhetsminister i USA, har tidigare öppet kritiserats av Donald Trump.

Nu avgår hon från sin post.

Enligt uppgifter tvingas hon bort för att hon är för ”vek” – vilket får Demokraterna att gå i taket.

Kirstjen Nielsen tillträdde som chef för USA:s inrikessäkerhetsdepartement i december 2017.

Nu är hennes tid på posten över. 

CBS News rapporterade på söndagskvällen att Nielsen skulle träffa Trump för att meddela att hon slutar. Det är enligt nyhetskanalen oklart om hon självmant slutar eller om hon blivit pressad att avgå.

Nielsen kan rent formellt ha avgått själv – men enligt flera amerikanska medier tvingas hon bort.

Källor säger till sajten Axios att Trump har velat få bort ministern i flera månader på grund av att han tycker att hon är ”vek” när det kommer till invandringspolitiken. Och enligt en källa till CNN avgick ministern inte frivilligt. Hon ska ha pressats att lämna sin post, men gör det utan att kämpa emot.

Nancy Pelosis kritik mot Donald Trump

Uppgifterna har fått Demokraterna att reagera starkt. De ställer sig positiva till avgången – men inte till den påstådda anledningen bakom.

I ett uttalande skriver Nancy Pelosi, partiets talesperson i representanthuset:

– Det är djupt oroväckande att Trumpadministrationens tjänsteperson som har satt barn i burar enligt uppgifter avgår för att hon inte är extrem nog för Vita huset.

Nancy Pelosi riktar skarp kritik mot Trumps administration.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Pelosi kallar presidentens invandringspolitik ”farlig” och ”grym”.

– Trumpadministrationens allt mer giftiga anti-invandringspolitik förkastades av det amerikanska folket vid mellanårsvalet. Amerika behöver en inrikessäkerhetsminister som respekterar familjernas helgd, ärar vårt arv som ett land med invandrare och återställer den här administrationens förnuft i politiken, skriver Nancy Pelosi.

Efter CBS rapportering gick presidenten själv ut och bekräftade avhoppet på Twitter.

”Inrikessäkerhetsministern kommer att lämna sin position, och jag skulle vilja tacka henne för hennes tjänstgöring”, skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1115011884154064896

I ytterligare ett inlägg skriver Trump att Kevin McAleenan blir tillförordnad inrikessäkerhetsminister:

”Jag känner mig säker på att Kevin kommer göra ett jättebra jobb”.

Kirstjen Nielsens relation till Trump

Kirstjen Nielsen har haft en svajig relation till Donald Trump under sin tid som minister, och han har öppet kritiserat henne. Redan i november kom uppgifter om att han skulle peta henne.

Donald Trump har ofta beskyllt Nielsen för problem vid USA:s södra gräns, och för ökningen av migranter och asylsökande, enligt Axios. 

Kirstjen Nielsen blev förra sommaren ansiktet utåt för Trump-administrationens policy att separera barn från deras föräldrar då familjer anlände för att söka asyl. 

Nielsen förnekade inför kongressen att det fanns en sådan policy – vilket föranledde att en demokratisk senator bad FBI att öppna en förundersökning för att utreda om Nielsen ljugit under ed. 

41 personer har lämnat Trump

Enligt Axios har Nielsen och presidenten länge känt frustration gentemot varandra.

– Hon blev underminerad hela tiden. Hon har gjort allt hon kan göra. Vita huset äter sina egna, säger en källa med insyn i inrikessäkerhetsdepartementet till Axios. 

Axios har listat alla viktiga tjänstepersoner som hoppat av eller blivit sparkade från Trumps administration. Enligt sajtens lista är Kirsten Nielsen den 41:a att lämna.

Hennes avhopp ses som ett led i en större förändring av inrikessäkerhetsdepartementet, Department of homeland security. Det skapades 2003 som en reaktion på terrordåden den 11 september 2001, och har som uppdrag att förebygga terrorism och överse säkerheten vid USA:s gränser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.