Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump ville beordra åtal mot Clinton och Comey

Donald Trump ville ge justitiedepartementet order om att åtala Hillary Clinton och James Comey, skriver New York Times.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har tidigare kallat den förre FBI-chefen James Comey ”hal”, ”inte smart” och en ”slempropp”.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump ville så sent som i våras ge justitiedepartementet order om att åtala Hillary Clinton och den tidigare FBI-chefen James Comey, skriver New York Times. 

Detta ska presidenten ha sagt till en rådgivare i Vita huset, enligt två källor till NY Times som ska ha hört samtalet.

Donald Trump ville åtala både Hillary Clinton och den tidigare FBI-chefen James Comey under våren, uppger New York Times. 

Presidenten avråddes dock av advokaten Donald F. McGahn II, då rådgivare i Vita huset, som menade att Trump inte har någon befogenhet att ge order om ett sådant åtal. McGahn sa att han visserligen kunde efterlysa en sådan utredning, men varnade Trump för att det skulle kunna leda till anklagelser om maktmissbruk.

För att tydliggöra sin poäng ska McGahn ha bett Vita husets advokater att skriva ihop ett meddelande till Trump med varningar om vad konsekvenserna kunde bli om han bad om en utredning av sina forna rivaler. Bland annat varnade advokaterna för att han kunde riskera riksrättsåtal, skriver New York Times.

Under slutet av valrörelsen 2016 hotade Donald Trump med att åtala Hillary Clinton när han blev president.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är oklart om Trump gick vidare med åtalet mot Clinton och Comey, och om han tog del av meddelandet, skriver New York Times.

Fortsatt diskutera åtal mot Hillary Clinton och James Comey

Trump har privat fortsatt diskutera ett eventuellt åtal mot Clinton och Comey, enligt New York Times, som hänvisar till två källor som pratat med presidenten om detta. 

En av dessa källor uppger att Trump återkommande uttryckt sin besvikelse över FBI-chefen Christopher A. Wray för att inte utrett Clinton hårdare och kallat honom ”svag”.

Donald McGahan II lämnade Vita huset så sent som i oktober.

Donald Trump har tidigare kallat den förre FBI-chefen James Comey ”hal”, ”inte smart” och en ”slempropp”.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

I ett uttalande skriver McGahans advokat:

”Mr McGahn kommer inte att kommentera sina juridiska råd till presidenten. Precis som andra klienter har presidenten rätt till konfidentialitet. Dock vill mr McGahn poängtera att såvitt han vet har presidenten aldrig beordrat någon att åtala Hillary Clinton eller James Comey.”

Vita huset och FBI har inte velat kommentera uppgifterna i New York Times.

Trump till Hillary Clinton 2016: ”Då skulle du sitta i fängelse”

Under slutskedet av valrörelsen 2016 gick Donald Trump hårt åt sin huvudmotståndare Hillary Clinton. I en av de sista debatterna gick Trump till angrepp mot Clinton angående mejlskandalen:

– Om jag vinner så kommer jag att instruera min justitieminister att tillsätta en speciell åklagare som tittar på din situation, sa Donald Trump.

– Det är tur att inte någon med Trumps temperament leder det här landet, svarade Hillary Clinton.

– För då skulle du sitta i fängelse, replikerade Trump.

 

LÄS MER: Donald Trump: Hillary Clinton borde sitta i fängelse