Uppgifter: Trump vill köpa Grönland

Tomas Kvarnkullen om uppgifterna att Donald Trump vill köpa Grönland.
Donald Trump uppges vilja köpa hela Grönland.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Grönland.
Foto: SHUTTERSTOCK

Donald Trump vill köpa världens största ö.

Wall Street Journal rapporterar att presidenten vid ett flertal tillfällen ska ha undersökt möjligheterna att köpa Grönland av Danmark.

Det tas inte emot särskilt väl på Grönland.  

– Vi tar det som ett sjukt skämt från en galen president, säger Anna Kûitse Kúko, 63, till NBC News. 

1946 försökte USA:s dåvarande president Harry Truman köpa Grönland för 100 miljoner dollar men Danmark vägrade då att sälja. Nu uppges Donald Trump vilja köpa ön, skriver Wall Street Journal.

Källor berättar för tidningen att presidenten vid ett flertal tillfällen, ibland seriöst och ibland på skoj, frågat ut sina rådgivare om USA:s möjlighet att köpa Grönland, som är en självstyrande del av det danska kungariket.

Trump ska ha tagit upp frågan på möten, middagar och i konversationer och ska ha ”lyssnat med stort intresse” när man diskuterat Grönlands stora naturtillgångar och öns geopolitiska betydelse.

Svaret: ”Grönland är inte till salu”

Wall Street Journal skriver att vissa rådgivare har stött hans planer på att ta över Grönland och att vissa avfärdat den.

Tidningens påståenden har inte bekräftats av Vita huset eller kommenterats av danska regeringen.

Men på fredagseftermiddagen kom ett svar från Grönlands regering:

”Grönland är inte till salu”, skriver ett officiellt konto för Grönlands regering på Twitter.

https://twitter.com/GreenlandMFA/status/1162330521155887105

”Grönland är rikt på värdefulla resurser så som mineraler, det renaste vattnet och is, fisk- och skaldjur, förnyelsebar energi” skriver de bland annat.

”Vi är öppna för affärer, men inte till salu” avslutar de.

– Jag tror vi här tar det som ett sjukt skämt från en galen president, säger engelskläraren Anna Kûitse Kúko, 63, som bott i Tasiilaq nästan hela livet, till NBC News.

Och på Twitter kokar grönländare över Trumps idé: 

”Det mest absurda jag har läst i mitt liv. Håll fingrarna borta!”, skriver Allan Schröder från Nuuk.

https://twitter.com/AllanSchroder/status/1162147545298165761

Ambassadören: Total katastrof

USA:s tidigare Danmarkambassadör Rufus Gifford gick också ut och sågade idén. På Twitter skrev han ”käre gud” och fortsatte med att kalla det ”en fullständig och total katastrof”. 

https://twitter.com/rufusgifford/status/1162115281298345987

Det fanns också de som tog det hela med mer humor än ren ilska...

https://twitter.com/exjon/status/1162138788119711745

Trump besöker Danmark nästa månad

Donald Trump kommer att besöka Danmark i början av nästa månad. Under den 2 och 3 september kommer den amerikanska presidenten bland annat att träffa ledarna för Grönlands och Färöarnas regering men ett köp av ön uppges inte vara på agendan.

– USA har en önskan om att förhindra att Kina ökar sina intressen i det arktiska området. Kina har de senaste åren, inte så mycket militärt, men politiskt och ekonomiskt ökat sina kontakter i hela den arktiska världen, inklusive Grönland, säger den danska Martin Breum till DR, angående Trumps kommande besök.

– Amerikanerna vill inte att Kina ska ha inflytande i USA:s egen bakgård. Det är ju inte så långt från USA tvärs över det arktiska havet till Kina och Ryssland, fortsätter Breum.

Grönland blev en dansk koloni 1814 men har sedan 1979 fått ett ökat självstyre. Danmark ansvarar för Grönlands utrikespolitik.

USA:s nordligaste militärbas Thule Air Base ligger belägen på Grönland.

Donald Trump skyller skjutningarna på mental ohälsa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.