Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Trump sparkar medarbetare efter läckan

Expressens Tomas Kvarnkullen på plats vid kampanjmötet
Tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump har kallat opinionssiffrorna som visat att han ligger efter Joe Biden ”Fake Polls”.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump lanserar under tisdagen sin återvalskampanj vid ett väljarmöte i Florida. 

Samtidigt uppges flera medarbetare ha sparkats från kampanjen – efter att interna siffror uppges visa att Joe Biden leder över presidenten. 

Även tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan faller bort – han hoppar av nomineringsprocessen till den ordinarie ministerposten efter uppgifter om våld i familjen, rapporterar Washington Post.

Under natten mot onsdag svensk tid inleder Donald Trump officiellt sin återvalskampanj i samband med ett stort kampanjmöte i Orlando i Florida. 

På plats finns även USA:s First lady Melania Trump, vice president Mike Pence och Second lady Karen Pence. 

Presidentens kampanjverksamhet inför 2020 har pågått sedan Donald Trump svors in i januari 2017. Då registrerades dokument som visade att Trumps avsikt var att återväljas för ytterligare fyra år i Vita huset 2020. 

CNN:s reporter på plats vid Trumps kampanjmöte

Turbulent inför kampanjstarten

Den offentliga kampanjstarten inför presidentvalet har föregåtts av turbulens inom kampanjen efter att flera medarbetare, som arbetat med att ta fram interna opinionssiffror, har fått sparken, uppger NBC News. 

Siffrorna har i flera omgångar läckts till medier och uppges visa att Donald Trump legat efter Joe Biden i flera kritiska delstater som Pennsylvania, Wisconsin och Florida. 

Donald Trump har tidigare sagt att opinionssiffrorna inte existerar och enligt källor till CNN ska president ha varit arg under flera dagar för att siffrorna kommit ut. 

I fredags bekräftade dock kampanjchefen Brad Parscale att siffrorna visst existerar, men hävdade det rörde sig om gammal information. 

Donald Trump kallade siffrorna för ”Fake Polls” på Twitter under måndagen och menade att stödet för honom i stället ser mycket starkt ut. 

”Det ser riktigt bra ut för oss, men det är alldeles för tidigt att fokusera på detta. Mycket arbete kvar!” skrev Trump. 

Här är Donald Trumps nya kampanjfilm inför presidentvalsracet.

På tisdagen kommer även uppgifter om att tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan hoppar av nomineringsprocessen till den ordinarie ministerposten. 

Bakgrunden till beslutet är en historik om våld inom familjen, skriver Washington Post. 

Shanahans hustru har för flera år sedan slagit honom – och hans son har gripits för att ha slagit mamman med ett basebollträ, även det en incident som ligger åratal bakåt i tiden. 

Trump kommenterar Shanahans beslut i en intervju med CNN:

– Jag bad honom inte att dra sig tillbaka. Han klev in i morse. Jag hörde talas om det för första gången i går, säger presidenten om uppgifterna om familjevåld. 

Trump sparkade valarbetare på grund av dåliga opinionssiffror.

Ny väljarundersökning 

Under måndagen publicerade även CBS News en ny opinionsundersökning som visar att demokratiska väljare fortfarande har Joe Biden som sitt förstaval av kandidaterna som vill bli partiets utmanare om presidentposten. 

Presidenten reser med Air Force One till Orlando under tisdag kväll svensk tid för att inleda sitt kampanjmöte med supportrar i Amway Center från klockan 02 på natten. 

Enligt Orlando Sentinel började flera Trumpsupportrar köa utanför arenan nära två dygn inför presidentens besök för att få en bra plats. 

– Det är historiskt. Han meddelar sin kandidatur för presidentposten. Jag tror att han kommer att bli den historiskt bästa presidenten, jag tror verkligen det, säger Jeanna Gullet till tidningen. 

Jakob Stenberg: ”Kommer nog bli en smutsig kampanj”

Så sänder Expressen TV

20.15 - 20.30

Alex Lange, ordf Democrats Abroad gästar sändningen inför Trumps tal senare på natten. Medverkar från Orlando gör också Expressens USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen.

 

21.15-21.30

Tomas Kvarnkullen medverkar tillsammans med vår samarbetskanal CNN, direkt från Orlando. Gäst i studion: Alex Lange, ordf Democrats Abroad.

 

22.15-22.30

Jakob Stenberg, USA-kännare och producent av USA-podden Kongressen gästar studion. USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen live från Orlando.

 

 

23.15-00.00

Billy Mccormac, USA-expert gästar studion hos Expressen. Utrikeskorrespondent Tomas Kvarnkullen med live från Orlando.

Talet

Cirka 02.00 -

Expressen TV live-sänder talet som startar i gång Trumps valkampanj.

På tisdag lanseras Donald Trumps återvalskampanj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.