Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter växande konflikten – USA kallar till krismöte

Donald Trump ska ha beordrat en attack – och sen dragit tillbaka ordern, enligt New York Times.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester utanför Vita huset, efter att Trump först kommenterat den nedskjutna drönaren.Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump godkände på torsdagen en militär attack mot Iran som svar på nedskjutningen av en amerikansk drönare – men drog i sista stund tillbaka ordern, skriver New York Times.

I en intervju med NBC förklarar Trump att han, efter att ha fått höra att 150 personer kunde mista livet i attacken, ”tänkte på det en sekund”, och att han då ångrade sig.

– De sköt ner en obemannad drönade, och här sitter vi med 150 döda människor - jag tyckte inte att det var proportionerligt, säger USA:s president.

Enligt AFP har USA nu kallat till möte i FN:s säkerhetsråd gällande den eskalerande konflikten med Iran.

Spänningarna har på senaste tiden ökat drastiskt mellan USA och Iran. 

Förra veckan beskyllde USA Iran för att ha angripit två oljefartyg utanför Oman – och på torsdagsmorgonen ska Iran ha skjutit ner en övervakningsdrönare som tillhörde USA. Landet hävdade att det rörde sig om ”en inkräktande amerikansk spiondrönare”.

Enligt Reuters ska Iran också ha varit nära att skjuta ned ett amerikanskt plan med 35 personer ombord. 

Planet ska ha flugit nära drönaren som sköts ned. Uppgifterna kommer enligt Reuters från revolutionsgardets general Hossein Salami – men varför ordern drogs tillbaka är okänt.

På fredagsmorgonen skärpte också Iran sitt tonläge och sa att man hade ”obestridliga bevis” att USA inkräktat på iranskt luftrum.

Donald Trump avbröt attack – varnade Iran

För att slå tillbaka mot drönartillslaget godkände president Donald Trump under torsdagen en militär attack mot Iran, skriver New York Times. En attack som avbröts i sista stund.

Flera källor uppger för tidningen att presidentens topptjänstemän för nationell säkerhet och ledande kongressledamöter hade en intensiv diskussion och ända fram till klockan 19, lokal tid, väntade på att tillslaget skulle ske. 

Flygplan ska ha befunnit sig i luften och fartyg varit positionerade – men ingenting hände.

Nancy Pelosi om att angripa Iran.

På fredagen gick Trump ut på Twitter och förklarade sitt beslut.

”Vi var redo att attackera på tre olika platser i går kväll när jag frågade hur många som skulle dö. 150 personer var svaret från en general. 10 minuter innan attacken stoppade jag den”, skriver han bland annat. 

I en intervju med NBCs Chuck Todd, som sänds i sin helhet på söndag, utvecklade Trump sin tankegång efter att han fått höra om det möjliga dödstalet.

– Jag tänkte på det i en sekund, och sa, vet du var, dom sköt ner en obemannad drönare, flygplan, vad du nu vill kalla det, och här sitter vi nu med 150 döda människor, som då skulle ha hänt ungefär en halvtimme efter att jag sa ”kör”.

– Och jag gillade det inte, jag tyckte inte att det var proportionerligt.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1142055388965212161

Trump: ”Förmodligen ett misstag”

Mitt i den känsliga situationen har Trump försökt tona ner konflikten mellan länderna. 

– Förmodligen gjorde Iran ett misstag. Jag har svårt att tro att det var avsiktligt, säger han till CNN

Enligt iranska uppgifter till Reuters varnade också Trump Iran – via Oman – om en nära förestående attack. 

– I sitt meddelande sa Trump att han var emot krig mot Iran och att han ville prata med Teheran om olika problem. Han gav en kort tidsperiod för att få vår respons men Irans omedelbara svar var att det var upp till den högste ledaren (Ayatolla Ali Khamenei) att bestämma, säger en källa till nyhetsbyrån.

En annan källa säger:

– Vi gjorde det klart att ledaren är emot samtal men att budskapet kommer att föras fram till honom för beslut. Hur som helst sa vi till Omans tjänsteman att en attack mot Iran kommer att få regionala och internationella konsekvenser.

Förbjuder vissa flygningar i Mellanöstern

Det är oklart om USA:s planerade attack kan ske vid ett senare tillfälle. Enligt New York Times skulle det i så fall bli den amerikanske presidentens tredje militära aktion mot mål i Mellanöstern. 2017 och 2018 slog han till mot mål i Syrien.

Detta har hänt

13 juni: Två oljefartyg attackeras utanför Oman. USA:s utrikesminister Mike Pompeo pekar ut Iran som ansvarigt för attackerna. Enligt Pompeo är detta en av flera i rad av våldsamma attacker från landet den senaste tiden.

 

20 juni: Iran uppger att man skjutit ned en spiondrönare tillhörande. USA bekräftar senare att drönaren har skjutits ned över internationellt luftrum i Iran. Donald Trump godkänner samma dag en attack mot Iran som svar – men drar tillbaka ordern i sista stund.

 

21 juni: USA vill anordna ett möte i FN:s säkerhetsråd gällande konflikten med Iran.

På Twitter skriver Trump vidare om händelseutvecklingen, och menar bland annat att USA ”har den klart bästa militären i världen” och fortsätter:

”Iran kan aldrig få ha kärnvapen. Inte mot USA, och inte mot världen”.  

På fredagen kom också uppgifter från AFP om att USA på måndag vill anordna ett möte i FN:s säkerhetsråd angående den eskalerande konfliktsituationen med Iran. Mötet planeras att hållas bakom stängda dörrar.

Samtidigt har den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA förbjudit amerikanska flygoperatörer att flyga i ett Irankontrollerat luftrum i Hormuzsundet och Omangulfen. Orsaken ska vara de ökade spänningarna mellan USA och Iran, skriver Reuters. 

Efter det har både nederländska KLM och australiska Qantas gått ut med att de också kommer att undvika Hormuzsundet. Enligt Qantas påverkar det bolagets flyg mellan London och Australien, som i stället dirigeras om.

Även Abu Dhabi-baserade Etihad säger att man har ”beredskapsplaner” och att flygbolaget ”noga följer den nuvarande situationen”.

Ska ha dragit tillbaka ordern i sista stund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.