Gene Sharp. Foto: Elise Amendola/AP
Gene Sharp. Foto: Elise Amendola/AP

Uppgifter till NRK: EU får Nobels fredspris

Publicerad

Europeiska unionen mottar årets fredspris, rapporterar norska NRK som uppger sig ha uppgiften bekräftad.

EU ska ha varit en av favoriterna i år efter att ha nominerats och diskuterats flera gånger tidigare.

– Vi har fått bekräftelser på uppgifterna från källor som vi litar på, säger NRK:s utrikesmedarbetare Tomm Kristiansen till NRK.

Klockan 11 slår Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland upp dörrarna i det norska Nobelinstitutet i Oslo. Då får vi veta vem som blir årets Nobelpristagare 2012.

Över 230 personer och organisationer väntar på beslutet, men redan en timme i förväg uppger NRK att de har fått vinnaren bekräftad - det blir EU.

– Vi har fått bekräftelser på uppgifterna från källor som vi litar på, säger NRK:s utrikesmedarbetare Tomm Kristiansen till NRK.

Kärnan i EU-samarbetet

Nobelkommittén ska ha ansett att tiden är mogen och att det krisdrabbade Europa behöver ledarskap och uppmuntran till sammanhållning, skriver NRK på sin nätsajt.

Om uppgifterna stämmer kan Nobelkommittén sägas gå tillbaka till kärnan i själva EU-samarbetet, nämligen spridningen av fred och välstånd i Europa, skriver NTB.

Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad har tidigare sagt att han tycker att EU borde få Nobels fredspris.

– Genom EU har man inte bara fått till en fransk-tysk försoning. EU har bidragit till att befästa demokratin i södra Europa och dragit in de centrala östeuropeiska länderna i ett nära samarbete med resten av Europa.

Sharp segertippad

Den amerikanske ickevåldsförespråkaren Gene Sharp, 84, har pekats ut som en favorit till priset. Han anses ha haft ett stort inflytande över tillvägagångssättet i arabvårens revolutioner och tillhör oddssättarnas favoriter.

Kristian Berg Harpviken, chef för Institutets för fredsforskning i Oslo, rankar honom högst på sin lista över potentiella kandidater.

Tema Ryssland

Utrikespolitiska institutets direktör Anna Jardfelt är inne på samma spår.

– Det brukar alltid vara en stor överraskning, men det här gången skulle jag inte bli förvånad om de knyter an till utvecklingen i arabvärlden, säger hon till TT.

Att uppmärksamma de sociala mediernas roll nämns flitigt i spekulationerna och Anna Jardfelt nämner den tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni.

Ett annat tema är enligt Kristian Berg Harpviken det polariserade politiska läget i Ryssland. Som tvåa på listan har han placerat den ryska människorättsorganisationen Memorial och människorättsaktivisten Svetlana Gannushkina, följd av den fristående radiostationen Echo Moskva.

Journalistiskt arbete kan också komma att prisas. Tv-kanalen Al-Jazeera har nominerats och anses ha gett människor en ny röst i kontrollerade arabländer. Även sociala medier som Facebook och Twitter nämns i spekulationerna.

Tror på Schibbye och Persson

Nobeltider är också spekulationstider för spelbolagen. På Betssons lista över tänkbara kandidater finns bland annat Martin Schibbye och Johan Persson på sjätteplats. De nyligen frigivna journalisterna ger nio gånger pengarna vid vinst.

– Johan och Martins insats har varit lika omtalad som hedrad och de gestaltar just nu kampen för det skrivna ordets rättigheter. Vi ser att de har en ganska stor chans att ta hem fredspriset i år, säger Thomas Bertilsson på Betsson, i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag