Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatlistan över judar nu borttagen från Google

Enligt uppgift till Expressen har Google nu tagit bort den antisemitiska listan med svenska judar från sökresultat i Sverige.
Foto: KEN WOLTER / ALAMY/IBL
Googles Sverigechef Anna Wikland.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Google visar inte längre den antisemitiska hatlista över svenska judar, och som Simon Wiesenthal Center i USA ska utreda, i sin söktjänst.

Expressens granskning har fått IT-jätten att agera och listan stoppas från att visas i söksvaren.

Publicisten Helle Klein, som själv stått med på hatlistan, välkomnar Googles reaktion.

– Det är en delseger, men kampen måste fortsätta, säger hon.

På en antisemitisk hemsida listas svenska judar med namn, bild och deras befattningar i samhället samt konspirationsteorier kring judendomen.

27 svenska judar på listan har via sitt juridiska ombud, Robin Enander, krävt att hemsidan inte ska synas i Googles sökresultat när man googlar deras namn. 

Bland dem finns finansmannen Gabriel Urwitz, journalisten Willy Silberstein, chefredaktören Helle Klein och förre TV4-vd:n Jan Scherman. 

Skälet till deras anmälan:

– Det är antisemitisk propaganda, har Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten, tidigare förklarat för Expressen.

På söndagskvällen tog Google dock bort listan från sitt sökresultat i Sverige. Enligt uppgift till Expressen handlar det dock inte om dess innehåll, utan om att upphovsrätten brutits.

Helle Klein, känd samhällsdebattör och chefredaktör på Dagens Arbete, stod själv med på hatlistan över svenska judar, och är nöjd med att den tagits bort.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

"Nätjättarna blir hatets hantlangare"

Helle Klein, känd samhällsdebattör och chefredaktör på Dagens Arbete, stod själv med på hatlistan över svenska judar, och är nöjd med att den tagits bort.

– Det är tydligt att det är först när det blir ett opinionstryck, när Expressen och DN börjar granska och vi andra vågar träda fram, som Google backar. De inser att de kan förlora pengar för att annonsörer drar öronen åt sig och att det egna varumärket ifrågasätts, säger Helle Klein.

Hon ser Googles beslut som en liten delseger, men känner att det återstår "ett Sisyfosarbete".

– Problemet med nätjättarna är att de inte tar något som helst etiskt ansvar för vad de sprider. De blir ett slags hatets hantlangare, och det är oerhört allvarligt. 

– I grunden är denna ansvarslöshet ett demokratiproblem. Men nu pågår en viktig debatt i både USA och Europa om såväl Facebooks som Google icke-etiska handlande. 

Förre TV4-vd:n Jan Scherman.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Agerar bara i takt med att kritiken växer" 

Jan Scherman är kritisk till att listan fortfarande går att hitta om man googlar utanför Sverige. 

– Då tolkar jag det fortfarande som att listan finns kvar. Min fortsatta kommentar är att Google verkar vara helt inställda på att göra minsta möjliga i sina steg baklänges, små pyttesteg bakåt i stället för att med någon slags kraft försöka få bort detta rasistiska och kränkande material. De säger att de har etiska regler som förbjuder rasism, kränkningar och våldsamheter av olika slag. Jag kan inte förstå att detta skulle vara komplicerat att lyfta ur. De agerar bara i takt med att kritiken växer och i takt med att affären kring plattformen börjar riskeras. Då flyttar de sig en liten bit, men fortfarande bara en liten bit, säger han och fortsätter: 

– Nu har de insett det enkla faktum att listan strider mot upphovsrättslagen. Att den som lagt ut det inte äger rätten till det och så pekar man på det. Det allvarliga är att det är en lista med kränkande rasistiska och förnedrande uppgifter. Då har man inte med kraft gjort det man skulle göra, jag är ledsen men kritiken kvarstår fram till dess att de plockat bort det här och att de vidtar omedelbara åtgärder om det sker igen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.