Enligt uppgift till Expressen har Google nu tagit bort den antisemitiska listan med svenska judar från sökresultat i Sverige. Foto: KEN WOLTER / ALAMY/IBLEnligt uppgift till Expressen har Google nu tagit bort den antisemitiska listan med svenska judar från sökresultat i Sverige. Foto: KEN WOLTER / ALAMY/IBL
Enligt uppgift till Expressen har Google nu tagit bort den antisemitiska listan med svenska judar från sökresultat i Sverige. Foto: KEN WOLTER / ALAMY/IBL
Googles Sverigechef Anna Wikland. Foto: EERO HANNUKAINEN / IBLGoogles Sverigechef Anna Wikland. Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Googles Sverigechef Anna Wikland. Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Foto: ROBBAN ANDERSSONFoto: ROBBAN ANDERSSON
 Foto: ROBBAN ANDERSSON

Hatlistan över judar nu borttagen från Google

Publicerad

Google visar inte längre den antisemitiska hatlista över svenska judar, och som Simon Wiesenthal Center i USA ska utreda, i sin söktjänst.

Expressens granskning har fått IT-jätten att agera och listan stoppas från att visas i söksvaren.

Publicisten Helle Klein, som själv stått med på hatlistan, välkomnar Googles reaktion.

– Det är en delseger, men kampen måste fortsätta, säger hon.

På en antisemitisk hemsida listas svenska judar med namn, bild och deras befattningar i samhället samt konspirationsteorier kring judendomen.

27 svenska judar på listan har via sitt juridiska ombud, Robin Enander, krävt att hemsidan inte ska synas i Googles sökresultat när man googlar deras namn. 

Bland dem finns finansmannen Gabriel Urwitz, journalisten Willy Silberstein, chefredaktören Helle Klein och förre TV4-vd:n Jan Scherman. 

Skälet till deras anmälan:

– Det är antisemitisk propaganda, har Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten, tidigare förklarat för Expressen.

På söndagskvällen tog Google dock bort listan från sitt sökresultat i Sverige. Enligt uppgift till Expressen handlar det dock inte om dess innehåll, utan om att upphovsrätten brutits.

Helle Klein, känd samhällsdebattör och chefredaktör på Dagens Arbete, stod själv med på hatlistan över svenska judar, och är nöjd med att den tagits bort.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

"Nätjättarna blir hatets hantlangare"

Helle Klein, känd samhällsdebattör och chefredaktör på Dagens Arbete, stod själv med på hatlistan över svenska judar, och är nöjd med att den tagits bort.

– Det är tydligt att det är först när det blir ett opinionstryck, när Expressen och DN börjar granska och vi andra vågar träda fram, som Google backar. De inser att de kan förlora pengar för att annonsörer drar öronen åt sig och att det egna varumärket ifrågasätts, säger Helle Klein.

Hon ser Googles beslut som en liten delseger, men känner att det återstår "ett Sisyfosarbete".

– Problemet med nätjättarna är att de inte tar något som helst etiskt ansvar för vad de sprider. De blir ett slags hatets hantlangare, och det är oerhört allvarligt. 

– I grunden är denna ansvarslöshet ett demokratiproblem. Men nu pågår en viktig debatt i både USA och Europa om såväl Facebooks som Google icke-etiska handlande. 

Förre TV4-vd:n Jan Scherman. Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Agerar bara i takt med att kritiken växer" 

Jan Scherman är kritisk till att listan fortfarande går att hitta om man googlar utanför Sverige. 

– Då tolkar jag det fortfarande som att listan finns kvar. Min fortsatta kommentar är att Google verkar vara helt inställda på att göra minsta möjliga i sina steg baklänges, små pyttesteg bakåt i stället för att med någon slags kraft försöka få bort detta rasistiska och kränkande material. De säger att de har etiska regler som förbjuder rasism, kränkningar och våldsamheter av olika slag. Jag kan inte förstå att detta skulle vara komplicerat att lyfta ur. De agerar bara i takt med att kritiken växer och i takt med att affären kring plattformen börjar riskeras. Då flyttar de sig en liten bit, men fortfarande bara en liten bit, säger han och fortsätter: 

– Nu har de insett det enkla faktum att listan strider mot upphovsrättslagen. Att den som lagt ut det inte äger rätten till det och så pekar man på det. Det allvarliga är att det är en lista med kränkande rasistiska och förnedrande uppgifter. Då har man inte med kraft gjort det man skulle göra, jag är ledsen men kritiken kvarstår fram till dess att de plockat bort det här och att de vidtar omedelbara åtgärder om det sker igen. 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag