Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Tiktok svartlistade barn

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Företaget bakom den kinesiska appen Tiktok har haft ett hemligt system för att bedöma användarnas ålder, enligt Netzpolitik.
Foto: SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / SHELDON COOPER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Företaget bakom den kinesiska appen Tiktok har haft ett hemligt system för att bedöma användarnas ålder.

Barn som såg särskilt unga ut – under 13 år – sattes upp på en ”svart lista”, rapporterar sajten Netzpolitik.

Den omdiskuterade appen är populär bland unga. Tiktok har en åldersgräns på 13 år, men många användare är betydligt yngre än så.

Enligt den tyska sajten Netzpolitik har Bytedance, företaget bakom Tiktok, inte kontrollerat användarnas ålder. Däremot har företaget haft ett internt system för att placera användarna i olika ålderskategorier utifrån hur unga de ser ut.

Fyra kategorier

Systemet består av fyra kategorier, uppger Netzpolitik med hänvisning till källor. Klassificeringen var i bruk åtminstone fram till årsskiftet.

”Whitelist+” för personer som ser ut som 15 eller äldre.

”Whitelist” för personer som ser ut som 13 eller äldre.

”Blacklist” för personer som ser yngre ut än 13.

Den fjärde kategorin är okänd.

Har inte blockerats

Personerna på ”svarta listan” ska ha inte ha blockerats men fick räkkvidden på sitt innehåll begränsat, enligt Netzpolitik.

Tiktok skriver i en kommentar till SVT Nyheter att appen alltid ber användarna uppge ålder. Tiktok kommenterar inte klassificeringssystemet men uppger att konton där man vet att användaren är under 13 stoppas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.