Uppgifter: Terroristledaren bin Ladins son är död – jagades av USA

Möjlig efterträdare som al-Qaida-ledare.
Usama bin Ladin grundade terrornätverket al-Qaida.
Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP
Äldre bild på Hamza bin Ladin som uppges ha dött i 30-årsåldern.
Foto: BALKIS PRESS / ABACA TT NYHETSBYRÅN
Hamza Bin Ladin son till Usama bin Ladin.
Foto: Twitter

Hamza bin Ladin, terroristledaren Usama bin Ladins son och möjlige efterträdare, är död, uppger NBC.

USA jagade Hamza och hade satt ett pris på motsvarande nära tio miljoner svenska kronor på hans huvud.

– Vi tror att uppgiften stämmer, säger en familjemedlem till Expressen. 

Hamza bin Ladin har under senare år fått en allt mera framträdande roll i det islamistiska terrornätverket al-Qaida som grundades av hans far – och nämndes om en framtida ledare i gruppen.

En miljon dollar

Den amerikanska underrättelsetjänsten jagade Hamza och USA utlovade motsvarande en belöning på en miljon dollar, motsvarande 9,6 miljoner kronor, till den som lämnar uppgifter om var han befann sig.

https://twitter.com/Rewards4Justice/status/1101239592903168006?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1101239592903168006&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fusa-jagar-bin-ladins-son-beloning-pa-1-miljon-dollar%2F

Nu har USA inhämtat uppgifter om att Hamza är död, uppger det amerikanska tv-bolaget NBC som citerar tre icke namngivna tjänstemän. Uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

Källorna ville inte ge information om var och när Hamza bin Ladin dog – och inte heller om huruvida USA ”spelade en roll i hans död”, enligt NBC.

Senast avhörd 2018

Senast Hamza avhördes var i januari 2018 när han uppmanade Saudiarabiens invånare att störta landets monarki. Under tidigare år framträdde han med videobudskap som manade till attacker mot USA, Frankrike och Israel.

Hamza tros vara född runt 1989. Han flyttade 1996 med sin far till Afghanistan där denne förklarade krig mot USA och amerikanska intressen. Hamza medverkade som barn i al-Qaidas propagandafilmer, enligt NBC.

”Hamza förbereds för en ledarroll i organisationen hans far grundade. Som medlem av bin Ladin-dynastin kommer han troligen att betraktas positivt av jihadisterna ... och den bäst placerade för att återförena den globala jihadistiska rörelsen”, skriver antiterrorism-experten Ali Soufan 2017 i en artikel, som citeras av NBC.

Kommandoräd mot bin Ladin

Amerikanska kommandostyrkor dödade Usama bin Ladin 2011 i en räd mot hans högkvarter i Abbottabad i Pakistan. Hamza var inte där, men man hittade brev som tydde på att bin Ladin förberedde sonen för en ledarroll i al-Qaida.

Hamza bin Ladin gifte sig med en dotter till Mohammed Atta, den ledande flygkaparen i al-Qaidas terrorattacker i USA den 11 september 2001, rapporterade Guardian förra året. Han flög ett av planen in i ett av World Trade Centers torn.

Enligt USA:s efterlysning är han gift med dottern till Abdullah Ahmed Abdullah, en högt uppsatt al-Qaida-ledare.

USA har officiellt beskrivit Hamza bin Ladin som ”global terrorist”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.